Open brief aan gemeenteraad Bergen


Geachte leden van de raad,

Allereerst dank voor de uitgebreide informatie die ik aantrof via de daartoe bestemde website. Uiteraard kan ik reageren c.q. kanttekeningen plaatsen bij diverse onderdelen van beleid. Hierbij kan worden gedacht aan de financiële componenten en vooral de omvang van de te plegen investeringen - risico’s, kwaliteit en kwantiteit van onder andere de op basis van de omgevingswet verplichte burgerparticipatie en de effecten op ons toeristisch product. Wellicht items om in het vervolg van de procedure nader op in te zoomen.

Hiermede maak ik bezwaar tegen de geplande omvang van het onderhavige project en wil mijn zorg over de noodzaak van die omvang benadrukken.

In de diverse beleidsteksten, alsook in de huis-aan-huis bezorgde flyer zegt u op termijn te streven naar een energie onafhankelijk Bergen. Gezien het feit dat opslag van energie vooralsnog afhankelijk is van het transport en de opslag daarvan lijkt mij energie onafhankelijkheid feitelijk technisch (nog) niet mogelijk. Wellicht is het beter de term energie neutraal te gebruiken. Kortom evenveel energie opwekken als door Bergen wordt verbruikt.

Die intentie kan ik, zij het met enkele kanttekeningen volledig onderschrijven. Opwekking van duurzame energie is een prima beleidsintentie.

De voorgenomen opwekking met behulp van 800.000 zonnepanelen (afgerond) in combinatie met vier windturbines overschrijdt in zeer grote mate de energiebehoefte van de gemeente Bergen. Dit zeker in het licht van de zogenaamde 50/50% doelstelling, waarbij 50% van de energiebehoefte zal komen uit kleinschalige opwekking respectievelijk energiebesparing en 50% door het onderhavige energielandschap.

Ik heb voornoemde energiebehoefte berekend op basis van diverse bronnen, zoals uw masterplan,de klimaatmonitor van RWS, CBS en producenten. Ook heb ik de conversie berekend van gasverbruik naar elektriciteit. Uiteraard is naast het energieverbruik van onze huishoudens ook gekeken naar verbruik van commerciële dienstverlening, publieke dienstverlening, landbouw/bosbouw/visserij en industrie/energie/afval/water.

Ik kom tot de conclusie dat hooguit de helft van de geplande zonnepanelen nodig is om te kunnen voldoen aan de beleidsintentie voor de gemeente Bergen. Windmolens zijn daarbij niet nodig. Naast mijn bezwaar heb ik nog de navolgende centrale vragen:

- Is het landschap Wells Meer enkel en alleen bedoeld qua opbrengst en omvang voor de energievoorziening van Bergen?
- Zo nee, vindt er energieopwekking plaats voor derden, zoals andere gemeenten?
- Waar en hoe vaak en doelgericht hebt u met de burgers van Wellerlooi over die beleidsintentie gesproken?


Hoogachtend,
Rolf Krijnen