Burgemeester Pelzer bij het kruis op de Hamert
Burgemeester Pelzer bij het kruis op de Hamert Foto: Chris Smits

Vreemde dodenherdenking

Tijdens de Nationale Dodenherdenking op maandag 4 mei zou er in de gemeente Bergen, zoals ieder jaar, een herdenking worden gehouden bij het Monument der Gevallenen op de Hamert in Wellerlooi. Zo niet dit jaar, het werd een vreemde en ongebruikelijke dodenherdenking. Vanwege de coronacrisis besloot de gemeente een video te gaan maken in samenwerking met Maasduinen Centraal met daarin een speech van burgemeester Manon Pelzer en gedichten van Jasmijn Bergers en Nikki van Baal van Basisschool ‘t Diekske in Afferden. Vooraf aan de twee minuten stilte speelde Nick Janssen de Last Post op trompet en sloot Lisanne Cox af met het Nederlands volkslied op dwarsfluit.

Als je de QR-code op onderstaande foto scant dan kun je de video bekijken.

Fanfare geeft één signaal
Mede dankzij 17 toppers van fanfare Les Montagnards was op maandagvond 4 mei tijdens de Nationale Dodenherdenking in Bergen, Aijen en Nieuw Bergen tóch een gevoel van verbinding. Kort voor 20.00 uur kon vrijwel iedereen in de buurt de aankondiging van de twee minuten stilte horen. Vanaf 12 locaties in de verschillende dorpen speelden de muzikanten het signaal Taptoe, ook bekend als Last Post.

De fanfare liet weten trots te zijn dat ze dit zo hebben gedaan en op deze manier een bijzondere muzikale bijdrage hebben mogen leveren aan de ongewone en vreemde dodenherdenking van dit jaar.

Afbeelding