OP OFFERE Vur t Urst, of Twéd, of wat dan ok!!

Nou weet ik wel dat er vrouwen zijn die wel verstand hebben van voetbal, maar toch! Vorige week dinsdag kwam er van wethouder Roefs toch een aardige quote naar aanleiding van een brief van het HRC bestuur dat er geen eerste elftal meer is volgend seizoen! De quote luidde als volgt: “Het is niet zo dramatisch als je eerste elftal opgeheven wordt.” Verder werd ook vermeld dat het college er geen consequenties in ziet voor de Alverman!


En voor het HRC zou het beter zijn als alle verenigingen zich concentreren op de Alverman.. Beste wethouder, ik heb even gekeken naar de begroting die werd ingediend voor de Alverman. Daarvan bestaan de inkomsten van € 105.000 uit € 68.000 horeca omzet van de kantine. Er staat niet bij vermeld of hier ook de entreegelden worden gerekend die normaliter voor een 1e elftal worden gevraagd. Voor een 2e elftal, en alle andere, mag men blij zijn als er überhaupt iemand van de bank af komt om op een druilerige vroege morgen naar het voetbal te komen kijken! Hef daar vooral geen entree, anders dan blijft het nog rustiger.


Tevens is het zo dat de nieuwe grote verenigingen, de KBO en de fanfare, waarschijnlijk het grote gat van het 1e elftal moeten gaan opvullen, volgens onze wethouder. De volleybalvereniging is er al niet meer, die is al opgeheven wegens teruglopende ledenaantallen. Niks kwaads over deze verenigingen, maar hun inkomsten waren al wel meegerekend in die begroting en naar mijn mening zal hun invulling van het eerste elftal toch niet echt de gemiste entreegelden en horeca omzet opleveren! Misschien om het verdriet van het te verwachten verlies in de laagste regionen van de KNVB te verdrinken, maar ik weet niet of daar op gedoeld werd.


Risico’s zijn besproken op 10 maart en men stond daar sceptisch tegenover. Het verbaast mij dan ook zeer dat alleen KERN nu vragen stelde in afgelopen raadsvergadering, de rest zag niet dat de risico’s nu waarheid zijn geworden en houden hun lippen op elkaar. Jammer alleen dat KERN niet doorvraagde, ook naar de andere fracties toe. Vraag zou moeten zijn: Wie wisten er van dat er problemen waren met HRC? Was dit bekend voor de beraadslaging op 10 maart en waarom is daar niks over verteld? Zijn de desbetreffende fondsen op de hoogte gebracht van het opheffen van de volleybalvereniging en van het eerste elftal van HRC? Wat heeft dit voor een impact op de destijds ingediende begroting van maar liefst € 8.000,- positief en op het BTW verhaal? Raar om te constateren dat de coalitie in deze geen vragen stelde in de Raad en er dus geen risico in zag!! Ik vraag mij nu af wanneer onze raadsleden risico’s gaan inzien en herkennen?


Een ding weet ik zeker, voor HRC zal er op alle fronten uit een ander vaatje getapt moeten worden. De jeugd is al verenigd met Siebengewald en Bergen binnen de ST Maasduinen. Is het niet raadzamer om de te investeren gelden in een gezamenlijk plan voor Afferden, Siebengewald en Bergen te stoppen en de voetbalclubs te centreren tussen deze drie dorpen in een nieuw te bouwen sportpark? Gezamenlijke kantine staat er overigens al bij Bleijenbeek. Alleen de hoeveelheid velden blijft dan nog ongewis maar zoals het nu gaat zal ook dit ieder jaar verminderen.


Patrick Robben