Sportieve ouderen hangen rond het Heijmansplein
Sportieve ouderen hangen rond het Heijmansplein Foto: Frans Thonen

Sportief in Heijmanspark

Afferden | Circa 25 ouderen kwamen vorige week onder leiding van twee fysiotherapeuten van FysioHolland een klein half uurtje in het Heijmanspark in beweging. Vormde dit initiatief de eerste aanzet tot de zo gewenste beweegtuin in het Offerse park van “Afferden Samen Beter”? Of is dit een eenmalige activiteit om ouderen in deze tijd van het coronavirus toch aan het bewegen te krijgen? (Door Frans Thonen)


De maatregelen tegen het coronavirus zijn ingesteld om ouderen zoveel mogelijk te beschermen tegen de gevolgen van dit gevaarlijke virus. Zo ging onder meer Huiskamer Béjèn in Afferden op slot en moesten persoonlijke contacten zoveel mogelijk vermeden worden. Als gevolg hiervan bleven ouderen veelal binnen maar gingen daardoor ook veel minder bewegen. Een doorn in het oog van geriatrie-fysiotherapeut Chantal Aengenend, locatiemanager van FysioHolland Afferden.


Zij kwam met het initiatief om ouderen van Béjèn op gepaste afstand voor de eigen voordeur op terras of in de tuin een half uurtje te laten

bewegen op de muziek van een grote geluidsbox vanuit de auto. Ook anderen konden wekelijks aan deze ‘sportieve straatactiviteit’ deelnemen. Zo moest men de afgelopen weken niet raar opkijken als in de voortuinen van de Afferdse Heide, in het hofje aan de Dorpsstraat en in de Prins Hendrikstraat onder leiding van FysioHolland ouderen op gepaste afstand aan het bewegen sloegen.

Een sportieve straatactiviteit voor onze ouderen

Nu de versoepeling van de maatregelen doorzet en het ook langzaam weer wat drukker op de wegen wordt, zijn de beweegactiviteiten met inachtneming van de

anderhalve meter afstand voorlopig geconcentreerd op donderdagochtend in het Heijmanspark. In eerste instantie was het de bedoeling om de kiosk als uitgangspunt te nemen maar

gezien de beperkte lengte van de elektriciteitskabel vormde het basketbalveldje ook een redelijk alternatief, in ieder geval totdat de activiteiten in Huiskamer Béjèn weer doorgang kunnen vinden.

Alhoewel, zo’n buitenlocatie in het groen en op een steenworp afstand van de Afferdense ‘huiskamer’ vormt vooral tijdens het voorjaar en de zomer een mooi alternatief.

Afbeelding