Cora Leek
Cora Leek Foto: Cora Leek

Groepsgedrag


Sociologie heb ik altijd een mooi vak gevonden. Het is de leer van de menselijke samenleving als zodanig en van haar verschijnselen; de leer van sociale groepen en hun interactie. Tot zover mijnheer Van Dale. Anders gezegd: de studie over hoe mensen zich groepsgewijs gedragen.Uit mijn studietijd herinner ik me een interessant voorbeeld. Het betreft de vraag of je werknemers individueel of per groep moet prikkelen om de productie te verhogen. Hoe reageren ze onderling als er een collega minder presteert, zodat de gezamenlijke beloning uitblijft?


Een ander voorbeeld is het gedrag van automobilisten bij het plaatsen van veel verkeerslichten kort na elkaar zonder groene golf. Je kunt er vergif op innemen dat ze na dat zoveelste verkeerslicht (lees ‘stoplicht’) flink op het gaspedaal trappen zonder enige consideratie met andere verkeersdeelnemers.


Het zou interessant zijn gebruik te maken van sociologische experimenten nu we stap voor stap weer in groepen samenkomen. Bij de eerste lentezon drommen dagjesmensen samen of er nooit een coronavirus geweest is. En dan hebben we het nog niet eens over een demonstratie. Groepsgedrag is voorspelbaar, meetbaar en hoogst interessant. Het is alsof ik weer terug

in de schoolbanken ben.


Cora Leek