Afbeelding
Foto: frans thonen

SVB helpt ouderen online

Gemeente Bergen | Ouderen in de gemeente Bergen digitaal op weg helpen door het beschikbaar stellen van een tablet, dat is het doel van het nieuwe projectplan van Stichting Welzijnsbevordering Bergen (SWB). Inmiddels is dit project al zover dat projectleider Pierre Rutten kan melden dat het startkapitaal binnen is. Dankzij de inbreng van de gemeente Bergen, de H. Petrusparochie, Stichting Zevenwouden en Vincentiusvereniging Bergen is de eerste bestelling van de benodigde tablets geplaatst. (Door Frans Thonen)

Momenteel zijn in vijf dorpen enkele sleutelfiguren naarstig op zoek naar potentiële gebruikers die in aanmerking komen voor deze tablets. Uit recent onderzoek blijkt onder 55-plussers een dringende behoefte te bestaan aan het ontwikkelen van digitale vaardigheden in de huidige online-samenleving. Nog te veel ouderen vertonen koudwatervrees richting deze onbekende digitale wereld.

“Dit heeft tot gevolg dat het deel van de bevolking dat het meest van internetgebruik kan profiteren, er het minst profijt van heeft”, zegt Pierre Rutten. “Die koudwatervrees wil Stichting Welzijnsbevordering Bergen voor de inwoners in de gemeente Bergen nu weg gaan nemen.”

“Samenleven betekent dat wij er met elkaar voor moeten zorgen dat iederéén zich gewaardeerd en gehoord voelt en kan meekomen in de maatschappij”, vervolgt projectleider Rutten. “Want dit voedt gevoelens van verbondenheid en zelfwaardering. Digitalisering gaat dus over iedereen en ieders mate van kennis, kunde en behendigheid.”


“Met name dat laatste wordt binnen de doelgroep herkend”, merkt Rutten op. “Als mensen eenmaal met een klein zetje over de drempel zijn, denken wij dat zij meer zelfredzaam zijn en meer sociale contacten kunnen onderhouden. Het maakt ieders wereld groter.”


Een laptop bedienen vraagt veel meer kennis en inzicht van een gebruiker dan het ‘werken’ met een compacte iPad of tablet. Bij deze apparaten zijn slechts enkele handelingen nodig en ben je met een Wifi-verbinding zo in de ‘lucht’.


Uit het onderzoek blijkt dat 72% van de ouderen hulp vraagt bij ‘internet’. In heel veel gevallen kunnen kinderen (43%) ouderen helpen met het gebruik. De SWB heeft er voor gezorgd dat de doelgroep in de gemeente Bergen ook een beroep kan doen op de vrijwilligers van de computerclub van de KBO in Bergen. Deze vrijwilligers kunnen ook rekenen op steun van hun collega’s uit Siebengewald en Well. Daarnaast zijn vanuit de eigen gelederen van de SWB eveneens verschillende vrijwilligers bereid om van dit project een groot succes te maken.