Maas bij Wellerlooi
Maas bij Wellerlooi Foto: Chris Smits

Maasoevers natuurvriendelijker

Rijkswaterstaat heeft een pakket maatregelen voor het ecologisch herstel van de Maas afgerond. Ook in de gemeente Bergen zijn werkzaamheden uitgevoerd. Gedeelten van oevers in Wellerlooi, Aijen en Afferden zijn ‘ontsteend’. Hierdoor krijgen normale rivierprocessen als afkalving en aanzanding weer de ruimte en rivierstrandjes keren terug. Met zo’n geleidelijke overgang naar land met ondiep water ontstaat een aantrekkelijk leefgebied voor waterplanten, vissen en kleine waterbeestjes die van nature in de Maas thuishoren.


Bij Wellerlooi zijn tussen kribben in de Maas dode bomen neergelegd, zogenaamd rivierhout. De bomen zijn stevig vastgelegd zodat ze niet kunnen wegdrijven. Zo ook bij de mondingen van de Aijense beek en het Geldernsch-Nierskanaal. Het dode hout werkt onder water als een soort ‘koraal’ waar het al snel wemelt van het leven.

Bij een paar beekmondingen is onder andere een dammetje van keien aangebracht. Daardoor vermindert de instroom vanaf de Maas en ontstaat er een beter leefgebied voor planten en dieren. De uitgevoerde maatregelen volgen uit de opgave om de grote wateren weer in ecologisch goede toestand terug te brengen, zoals vastgelegd in de Europese Kaderrichtlijn Water KRW. Zo is de afgelopen jaren langs de Maas al ruim 100 kilometer aan natuurvriendelijke oevers gerealiseerd.