Dick Klaverdijk (1946 - 2020)
Dick Klaverdijk (1946 - 2020) Foto: L1

Oud-burgemeester Klaverdijk overleden

Nieuw Bergen | Oud-burgemeester van de gemeente Bergen Dick Klaverdijk is op zondagochtend 26 juli na een langdurig ziekbed op 73-jarige leeftijd overleden. Hij was van 1 januari 1988 tot aan zijn pensioen op 1 oktober 2011 burgemeester van Bergen en was daarmee op dat moment met bijna 24 dienstjaren de op één na langstzittende burgemeester van Nederland.


De in Breda geboren Klaverdijk stond zeker niet bekend als de geliefde burgervader maar werd wel geprezen en geroemd om zijn bestuurskunde, rechtlijnigheid en zijn doortastend optreden. En dat kwam hem goed van pas als crisismanager tijdens de rampspoed met hoogwater van de Maas in 1993 en 1995.

Brandweer Bergen sprak op haar Facebookpagina over een bewogen carrière waarin lief en leed werd gedeeld en refereerde aan de IRA-aanslag op Britse militairen van de nabij gelegen luchtmachtbasis Laarbruch, die in 1988 plaatsvond op de parkeerplaats voor het gemeentehuis in Nieuw Bergen alsmede

aan de eerder genoemde watersnoodrampen. Als eerbetoon werd kort voor zijn pensioen de Bergense brandweerkazerne op 27 september 2011 omgedoopt tot Burgemeester Klaverdijk Kazerne. Nadat het overlijden van de oud-burgemeester bekend was geworden werd de vlag op de brandweerkazerne die dag uit respect tot zonsondergang halfstok gehangen.

"Sterker dan het verlies, is de herinnering die blijft"

"Sterker dan het verlies, is de herinnering die blijft", aldus de brandweerpost Bergen die met deze mooie woorden afscheid neemt van de voormalige burgemeester.

Dick Klaverdijk was als burgemeester indertijd een fel en verbeten tegenstander van de plannen voor herindeling om de gemeenten Mook en Middelaar, Gennep en Bergen samen te voegen. Jarenlang heeft hij zich hiertegen met hand en tand verzet, zodanig dat de burgemeester van Venlo destijds, Hubert Bruls hem verweet dat hij zich te veel en louter door Bergense belangen liet leiden. Toen zijn pensioen aanstaande was hield Klaverdijk er desondanks rekening mee dat hij wel eens de laatste burgemeester van Bergen zou kunnen zijn geweest maar uiteindelijk ging de gemeentelijke herindeling toch niet door.

De plechtige uitvaartdienst vond plaats op vrijdag 31 juli om 13.00 uur in de Sint-Petruskerk in Bergen. Vanwege de nog steeds geldende maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan was het maximaal toegestane aantal bezoekers beperkt tot 100 genodigden. De dienst werd voorgegaan door pastoor Jo Janssen en het was een stijlvol afscheid. Een afvaardiging van het brandweerkorps Bergen had de eer om als dragers te fungeren, maar deed dit niet zoals gebruikelijk in vol ornaat. Vanwege de extreme warmte die dag mochten de brandweermannen hun tenues dragen zonder de bijbehorende colberts. Na afloop van de plechtigheid

werd het stoffelijk overschot overgebracht naar het crematorium om daar in het bijzijn van de familiaire kring te worden gecremeerd.

Fractievoorzitter van het CDA Bergen Jacob Knoops zegt over de oud-burgemeester: "Klaverdijk was een bestuurder die niets aan het toeval wilde overlaten. Hij had graag de touwtjes in handen. Die eigenschap bleek cruciaal in de herindelingsdiscussie die in zijn tijd speelde: de zeggenschap over onze gemeente moest en zou in eigen handen blijven. Dat lukte hem en zo bleef Bergen een zelfstandige gemeente." VVD-wethouder Pekema was korter; "Een ongelooflijk goede crisismanager."