Paarse Heide
Paarse Heide Foto: Melanie van den IJssel

Paarse Heide

We hebben allemaal wel een stil gestaan, we zijn allemaal wel eens weggedommeld of weggedroomd bij het aanzien van een paars heideveld. Voor deze prachtige sensatie hoeven we niet per se naar de Veluwe en we hoeven er zeker niet heel ver voor te reizen, als je weet dat de Maasduinen tal van prachtige locaties biedt als het gaat om paarse heide.


Vanaf eind juli zien we de eerste kleine kleurrijke takjes. Midden augustus tot midden september zijn alle heidestruiken getransformeerd naar een paarse kleur en lijkt het alsof het heideveld tot leven komt. Bij een ondergaande zon geeft het een prachtig effect.

Die paarse gloed brengt alles dubbel
tot leven

Die paarse gloed, wat alles omringd, wat alles voor heel even dubbel tot leven brengt. Niet alleen het landschap, maar ook de dieren en wij mensen. Zoals eerder omschreven las je dat de heide zijn kleur geeft tussen juli en september. Het is een soort geschenk, een

soort feest en afsluiter van de warme zomerdagen, de lente, en alles wat gebloeid en geleefd heeft. Na de zomer komt de herfst, maar voordat het zover is hebben we nog een tussenseizoen genaamd: de nazomer. In deze periode geeft de heide een paarse gloed, geeft heide het landschap opnieuw heel even kleur en kunnen mens en dier zich opmaken voor de herfst, die eveneens warm en kleurrijk kan zijn.

De nazomer is een tijdstip waar we allemaal verlangens ontwikkelen. De een wil terug naar de zomer, de ander kan niet wachten op de herfst. Paarse heide laat je heel even stil staan en laat je beseffen dat je bewust en in het moment moet leven


zodat je kunt genieten van alles wat er om je heen gebeurt. Je kunt je gaan instellen op veranderingen, omdat deze veranderingen ieder jaar opnieuw weer plaatsvinden. Het zal dan ook zeker geen toeval zijn dat heide kleurt op juist dit tijdstip van het jaar.

Door heel Nederland komen heidevelden voor, zelfs op de Waddeneilanden. Natuurlijk heb je ook verschillende soorten hei. Het soort wat voornamelijk voorkomt in de Maasduinen is struikhei. Struikhei valt onder de droge heide. En groeit vaak samen met bochtige smele (grassoort) en diverse korstmossen zoals: rendiermos- en bekertjesmossoorten.

Struiken zoals de brem en de jeneverbes zien we ook vaak samen. Heide is vooral belangrijk voor veel diersoorten. Reptielen zoals de zandhagedis, hazelworm, gladde slang, ringslang en adder. Amfibieƫn zoals heidekikkers, bruine kikkers en padden. Insecten zoals de hoornaarroofvlieg, sluipwespen, zandbijen, mestkevers, vele soorten sprinkhanen en vlinders.

Heide is vooral belangrijk voor veel diersoorten

Zoogdieren zoals de haas, konijn, vos, vele soorten muizen, ree- en hertachtigen komen graag uit naburige bosgebieden grazen. En tenslotte zijn er de vogels

zoals de nachtzwaluw, roodborsttapuit en de boompieper zijn echte heidebroeders. Zoals je ziet zal een rondje Maasduinen je doen verbazen als je ziet hoeveel fauna zich begeeft in een heidegebied. De heide geeft dus niet alleen die sensuele paarse gloed, het geeft ook huisvesting, bescherming en voeding voor mens en dier.

Heide heeft zijn oorsprong gekregen in de middeleeuwen. In de loop der tijd heeft het veel doorstaan en zijn er grote heidevelden beschermd door Natuurmonumenten. Helaas door stikstofoxiden, zwaveldioxide en ammoniak, verdwijnen vele soorten korstmossen en mossen.