Ook Hostellerie de Hamert mag geen arbeidsmigranten herbergen
Ook Hostellerie de Hamert mag geen arbeidsmigranten herbergen Foto:Hostellerie de Hamert

Arbeidsmigranten in de kou

Nieuw Bergen | Op dinsdag 28 juli was er een extra ingelaste raadsvergadering van de gemeente Bergen om nog voor het zomerreces een beslissing te nemen inzake het bestemmingsplan over de zogenaamde ‘Parapluherziening nachtverblijf binnen horeca en gemengd’. Deze beslissing moest nu genomen worden omdat anders het plan in de prullenbak kon omdat de wettelijke termijn hiervoor zou verstrijken. Het bestemmingsplan heeft tot doel het huisvesten van arbeidsmigranten in horecagelegenheden te reguleren en werd tijdens de vergadering met een ruime meerderheid door de gemeenteraad aangenomen.


Aanvankelijk stonden er negentien horecapanden op de lijst om beperkingen in overnachtingsmogelijkheden opgelegd te krijgen. Deze inperking van bedrijfsvoering behelst dat gasten maximaal drie weken aaneengesloten, en vervolgens een half jaar helemaal niet, kunnen overnachten in de horecapanden die onder de parapluherziening zouden vallen.

Ter voorkoming van ongewenst gebruik van de horeca

Daarmee zou voorkomen moeten worden dat arbeidsmigranten in deze panden langere tijd zouden kunnen verblijven en

oneigenlijk en mogelijk ongewenst gebruik van de horeca zouden maken. Uit angst voor claims wegens planschade werd de lijst ingekort tot acht ondernemingen die alle min of meer gevestigd zijn langs de rijksweg N271.

Daarmee had het voorstel meteen, bewust of onbewust een legitiem en verkoopbaar karakter gekregen want in de regiovisie van de gemeenten Mook en Middelaar, Gennep en Bergen wordt de N271 als ‘Parelsnoer’ van de kop van Limburg geacht een mooie en toeristisch aantrekkelijke route te zijn. Verloedering en een gebrek aan beschikbare horeca past daar niet in. Het blijft natuurlijk de vraag

of de veelal leegstaande horecapanden nog ooit in die functie zullen terugkeren en dus juist aan de verloedering van de N271 zullen bijdragen. Zo stond in het verleden ‘t Klöske in Nieuw Bergen jarenlang af te takelen en ook ‘De Nieuwe Aanleg’ bij de voormalige caravanhandel aan de rijksweg staat er niet al te florissant bij.

Geen verloedering langs de rijksweg of juist wel?

Dat er wat aan de huisvesting voor de in onze gemeente werkzame buitenlanders gedaan moet worden is duidelijk. Wethouder Lia Roefs kondigde aan dat er eind van dit jaar een

plan klaar ligt voor het fatsoenlijk onderbrengen van deze doelgroep. Onduidelijk hierbij was dat de wethouder nogal mysterieus deed over het aantal arbeidsmigranten waarvoor huisvesting geregeld moet worden. Zij sprak over circa 40 personen maar over het onderzoek waaruit dit zou blijken werden weinig woorden vuil gemaakt. Daar zou zij eveneens eind van dit jaar openheid duidelijkheid over kunnen verschaffen.

Over de te verwachten claims wegens planschade zei wethouder Antoon Splinter dat het duidelijk is dat het niet over ‘twee krentenbollen’ zou gaan maar wellicht enkele tonnen

gemeenschapsgeld zou gaan kosten. Exacte bedragen kon hij in dit stadium nog niet voorspellen omdat er nog geen verzoeken tot planschade waren binnen gekomen en dus de berekeningen hiervoor nog niet zijn gemaakt.

Planschade gaat de gemeente meer kosten dan 'twee krentenbollen'

Ook gaf de wethouder aan dat er met gedupeerde ondernemers wellicht om de planschade heen gewerkt kan worden om buiten het planschadetraject te blijven en hen zo op een andere manier te kunnen compenseren.