Massale vissterfte Eendenmeer
Massale vissterfte Eendenmeer Foto: MvB

Massale vissterfte

Nieuw Bergen | Vanwege de aanhoudende extreem hoge temperaturen hebben de vissen in het Eendenmeer het niet kunnen redden en zijn massaal gestorven. Eerder werd er al een verbod uitgevaardigd om op de verschillende visvijvers te vissen vanwege de hitte.


Ook zijn er verschillende meldingen binnengekomen van drooggevallen vennen en meertjes overal in de Maasduinen. Gevreesd wordt voor een ecologische ramp waarbij niet alleen vissen maar ook andere dieren zoals padden, kikkers en andere reptielen die van het water afhankelijk zijn het slachtoffer worden.

Een woordvoerder van de buitendienst van de gemeente Bergen liet weten dat er overleg was geweest met vertegenwoordigers van de visvijvers in Afferden en Siebengewald om de resterende vissen te vangen en bij hen uit te zetten. Daarop werd negatief gereageerd want afgezien van het feit dat het een gevaarlijke onderneming zou worden werd ook geopperd dat deze vissen mogelijk ziek zouden zijn waardoor het visbestand in de visvijvers aangetast zou worden.

Inmiddels heeft de gemeente opdracht gegeven om te onderzoeken hoe dit in de toekomst vermeden kan worden. Er wordt in ieder geval een opschoonactie gestart waarbij onder andere de vissen worden opgeruimd en de nog levende exemplaren elders worden uitgezet. Ook worden er maatregelen getroffen waardoor het Eendenmeer langer water kan vasthouden.