Cora Leek
Cora Leek Foto:Cora Leek

De wereld is uit balans


Dit jaar hebben slechts elf cruiseschepen aangemeerd in de havens van Amsterdam, IJmuiden en Rotterdam, terwijl er 282 verwacht werden. Goed nieuws voor het milieu, maar een verlies van 300 miljoen, aldus Teletekst. Een probleem is daarmee opgelost. Amsterdam wilde toch niet langer dat de stad overspoeld zou worden door cruisegasten? Ook in Barcelona poogde de burgemeester het massatoerisme een halt toe te roepen.

Toerisme: een wereldwijde, smeuïge bron van inkomsten voor ondernemers. We lusten er allemaal wel pap van. Festivals, kaarsjesavonden, The Passion: het aantal bezoekers werd maar opgerekt, want dat spekte immers de kas. Burgervaders en -moeders verleenden een vergunning en de bron van inkomsten leek maakbaar. Geluidsoverlast was nog hun minste zorg.

Sommigen vergelijken de coronacrisis met oorlog: we worden beperkt als nooit tevoren. Vinden we. In zekere zin kun je een vergelijking treffen. Er zijn verliezers, maar ook winnaars. Nu zijn het de webwinkels die zich rijk rekenen, terwijl het in oorlogstijd de wapenleveranciers waren.
Een ding is zeker: de wereld is uit balans.
Als we ooit teruggaan naar de tijd van begroetingen met drie kussen, laten we dan ook een middenweg zoeken wat betreft onze houding tegenover het toerisme. Eén kus zou trouwens alweer heerlijk zijn.