Cora Leek
Cora Leek Foto:Cora Leek

Uitverkoren

Het is weer zover.
Een bedrijf waar ik vaste klant ben, stuurde me een nieuwsbrief met onderaan het verzoek om de inhoud te waarderen. ‘Wat vind je van deze nieuwsbrief?’

Hoe anders was dat vroeger.
Jaren geleden las ik nogal eens ‘De mening van De Nederlanders’ over een bepaald onderwerp. ‘Huh?’ dacht ik dan. Ik deel die mening niet, hoe komen ze erbij? Tja, onderzoeksbureaus hadden een steekproef gedaan onder een‘representatieve’ groep Nederlanders, een stuk of duizend, en hun mening werd naar voren geschoven alsof die gold voor ons allemaal.

Zo kwam het dat ik me persoonlijk voelde aangesproken bij een straatenquête over een lullig onderwerp als een afwasmiddel. En toen ik benaderd werd om deel te nemen aan een EU-panel, voelde ik me uitverkoren om over serieuze maatschappelijke problemen mijn opinie te geven.

Helaas is die selectieve benadering van consumenten doorgeslagen. Je kunt geen online bestelling meer doen of de vraag komt of ‘je een minuutje tijd hebt.’ En nu kom ik niet meer van dat EU-panel gedoe af. Ik heb me afgemeld, maar blijf die vragen krijgen. Laat mij maar weer onderduiken in de massa.

Wat vindt u trouwens van deze column?
Als u een minuutje tijd hebt...

Cora Leek