Großglockner in de Alpen
Großglockner in de Alpen Foto: Melanie van den IJssel

De Maasduinen zonder Alpen

De Maasduinen, bijna iedereen kent deze mooie omgeving. Men weet hoe het voelt om er te wandelen en te fietsen. Daarnaast zijn we allen bekend met zijn typerende zandduinen, de paraboolduinen en bijzondere bewoners. Afgelopen week ben ik teruggekeerd vanuit een ander mooi gebied namelijk: ‘De Alpen’.
En hoe gek het misschien ook klinkt voor iemand die angst heeft voor hoogtes, toch voelen de Alpen iedere keer weer als thuiskomen.


Hoe moet je dit dubbele gevoel nu omschrijven? Het is wellicht de aantrekkingskracht van de natuur, van het ruige landschap. Het is dan ook niet zomaar een aantrekkingskracht. Want deze kracht verplaatst de angst voor hoogtes zonder aarzeling naar een tweede plaats.

De aantrekkings-kracht van de Alpen verplaatst je angst

De Alpen, de bergen, ze beginnen voor mij al in Zuid-Duitsland, om precies te zijn bij de Jenner en de Watzmann. Als je deze benamingen hoort denk je natuurlijk aan het Nationaal Park Berchtesgaden. Een

prachtige bergmassa waar je je iedere keer weer door aangetrokken voelt. Van deze bergmassa ga je over naar Nationaal park Hohe Tauern. In dit gebied bevindt zich de Großglockner Hochalpenstraße. Een Alpenroute die op grote hoogte langs grazige bergweiden,rolstenen en ijs slingert. Als je hoogtevrees hebt zul je deze rit beschouwen als geslaagd. Want ondanks de hoogte, zal deze fascinerende route je meenemen en je laten genieten van de prachtige omgeving en natuur, waardoor je jouw hoogtevrees simpelweg gewoon heel even vergeet.

Net als in de Maasduinen heb je ook in de bergen mooie

wandelingen. Deze zijn dan wel een tikkie zwaarder en voor de zogeheten alpine wandelingen heb je wel degelijk ervaring nodig. De eenvoudige, maar wel geoefende wandelingen (qua conditie) zijn fantastisch mooi. Ook de natuur geeft net als in de Maasduinen een speciale beleving. De marmotten en de koeien met hun bel om hun nek vind je op de meest bizarre locaties. Op 2000 meter hoogte zie je ze grazen en van heinde en verre hoor je hun bellen klinken. Dit geluid geeft je een overdosis aan zen. Op bepaalde plekken hoor je alleen het geluid van de wind en een heerlijke klank aan bellen, die je ontspannen en laten beseffen hoe intens mooi deze natuur is.

De bergen zijn massief, ruig en onvoorspelbaar

De Maasduinen geven je rust en doen je beseffen dat je één bent met de natuur. De bergen geven je datzelfde gevoel al zijn ze veel strenger en laten ze je op een duidelijke manier voelen dat je oprecht respect dient te hebben voor deze natuurverschijning. Ze zijn massief, ruig en onvoorspelbaar. Maar tegelijkertijd zo omarmend en liefdevol. Dat je van deze prachtige natuur mag genieten is niet zomaar iets. Je voelt het meteen als je respect toont, als je heel even je ogen sluit, je de geur opsnuift en je de wind door je gezicht voelt gaan.

De hoogtes, de prachtige vergezichten... Als je dit alles voelt geven de bergen je een onuitwisbare stempel op je herinneringen en zul je de natuur omarmen en dankbaar zijn dat je dit geheel van zo dichtbij mag en kan voelen.

De Bergen, ze hebben mij in hun macht, ze beheren mijn nieuwsgierigheid waardoor mijn hoogtevrees secundair wordt. Ze geven mij les in conditie en bezorgen mij energie. Ze laten mij iedere keer weer opnieuw een stapje verder gaan zodat ik de top van de Jenner heb bereikt. De top van de Watzmann heeft mij de drang opgelegd om daar een volgende keer wat meer aandacht en interesse op te vestigen.

Daarom hebben de bergen mij huiswerk meegegeven. Leuk huiswerk!

Want om de Watzmann te kunnen beklimmen moet ik heel veel aan mijn conditie doen, moet ik van een beginneling opklimmen naar een ervaren alpine wandelaar. Zonder hoogtevrees en met enorm veel doorzettingsvermogen. Beetje bij beetje zal ik vordering maken en zal ik een bepaald deel van deze op een na hoogste berg van Duitsland gaan bewandelen. Ik zal mijn hart nog wijder openen en zal vol passie zijn charme omhelzen.Maar eerst moet ik mijn huiswerk doen, dat leuke huiswerk.En dat mag ik doen in onze mooie Maasduinen. Wandelen, conditie opbouwen en tegelijkertijd genieten van de natuur en van de veranderingen van het seizoen die op dit moment plaatsvinden.En als ik me dan begeef in deze stuifduinen, zal ik op sommige momenten de bergen er gewoon bij denken. Want de Maasduinen liggen nu eenmaal in de gemeente ‘Bergen’!Hoe fijn is het dan om dit huiswerk af te ronden en het te combineren op deze mooie locatie.Marmotten, herten, konijnen en zelfs koeien. Helaas zonder bel om hun nek. Maar ach, de natuur is eveneens mooi, en zal iedereen op weg helpen. Of je nu traint of geniet, met of zonder Alpen...Maasduinen, je bent mooi.

Met veel Liefs,
De vrolijke stadsvogeladviseur,
Melanie van den IJssel