Volop herfstkleuren in onze mooie Maasduinen
Volop herfstkleuren in onze mooie Maasduinen Foto: Melanie van den IJssel

Herfst in de Maasduinen

Het is definitief herfst in de Maasduinen. Dat zie je en dat voel je. Het is de tijd van het jaar. De tijd van hooiwagens en spinnen. Van vallende bladeren met zoveel mooie kleuren, vallende eikels, regen, wind en van het binnenshuis onder een dekentje genieten van een overheerlijke warme chocolademelk met slagroom of misschien wel met een heel klein scheutje Amaretto.


Het is natuurlijk de tijd van rijk gevulde voederschalen. Waar de wintergasten dankbaar gebruik van maken. Want ja, ze zijn er weer. De noordelijke populatie kool- en pimpelmezen, de vinken, spechten, merels en wat dacht je van de goudhaantjes en de zwartkoppen? De koperwieken en de kramsvogel en natuurlijk de roodborst niet te vergeten. Al deze vogels, en natuurlijk zijn ze dit niet allemaal, kunnen genieten van een extra lekkernij op de voederplank. Dit is stiekem het begin van de herfst.

Maar natuurlijk is het ook de tijd van hutspot, van erwtensoep, speculaas... op brood! En de mooie kleurrijke landschappen.

Het oogsten is in volle gang, en je ziet steeds meer braakliggende stukken grond. De mais, de aardappels, bonen en bieten alles wordt uitgezocht en verwerkt. De eekhoorntjes zijn druk bezig met het verzamelen van eikels om een voorraadje aan te leggen voordat ze aan hun winterslaap beginnen.

De dagen worden korter en de geuren van brandende kachels dringen op een speelse manier je neus binnen. De herfst, een seizoen waar de natuur nog eenmaal volop op kleur komt. Op een ietwat andere manier als men in de lente gewend is. Toch kleurt de Maasduinen rijkelijk. Komen paddenstoelen uit de grond en wordt de natuur

omringt met passie voordat hij zich opmaakt voor de wintermaanden. Het is een seizoen waar nog niet iedereen aan kan wennen en waar veel mensen nog niet klaar voor lijken te zijn.

Maar hoe kun je iemand nu het beste uitleggen hoe mooi de herfst kan zijn? Hoe het voelt en hoe het proeft. Want de herfst proef je. En waar smaakt hij dan na, hoor ik je denken. Dat is voor iedereen weer anders. Hij kan kruidig, romig en krachtig van smaak zijn en voor sommige zal het een bittere nasmaak opleveren. Maar ook daar kun je aan wennen. Geloof me. Al die vallende bladeren geven je dat bijzondere gevoel. Dat stukje waar je samen bent met de natuur.

Pak die regenlaarzen en zet die warme muts op je hoofd. Neem je wandelstokken mee en maak die herfstwandeling. Ook als het regent! Want dan heb je bij thuiskomst helemaal dat volmaakte gevoel.

Geniet van de herfst


En kom je dan thuis na jouw mooie herfstwandeling, met de spinnenwebben en nog wat blaadjes in je haar, met de modder aan je laarzen en koude handen, dan kleed je je om en ga je er uitgebreid voor zitten. Met in je handen die grote kop warme chocolademelk. Je handen omhelzen die warme mok waarbij je nog even terugdenkt aan al die ploffende eikels die

naar beneden vallen. De beukennootjes die met hun stekelige vacht op de grond liggen, en de merel die druk een berg bladeren doorspit in de hoop een verse regenworm tegen te komen.

En als je dan naar buiten kijkt zie je de vinken en de mezen intens genieten van het voer op de voedertafel. En bij je volgende slok krijg je het warm van binnen. Je sluit je ogen en bedenkt bij jezelf of dat nu komt door die geweldige herfstwandeling of dat kleine scheutje Amaretto.

Geniet van de herfst.

Met veel Liefs,
De vrolijke stadsvogeladviseur
Melanie van den IJssel