50 jaar, gouden paar, Jans,
50 jaar, gouden paar, Jans, Foto: Eigen foto

Samen 100 jaar getrouwd

Gouden paar Harry en José Jans

Siebengewald | Op 24 oktober 1970 luidden de kerkklokken in Siebengewald voor de huwelijksplechtigheid van Harry Jans en José Peters.


Het was geen liefde op het eerste gezicht tussen de over overburen van de Gochsedijk. “We gingen vaak samen uit en toen is de vonk opeens overgeslagen”, weet de nu 73-jarige José zich nog goed te herinneren. Na ruim anderhalf jaar verkering is het oer-Siebengewalds koppel in het huwelijksbootje gestapt. De dag begon op het gemeentehuis waar, vanwege de afwezigheid van de burgemeester, Mr. Donkers het stel in de echt verbond. Door toedoen van opa Weys was het huwelijkspaar veel te vroeg bij de kerk. “Hij had het tijdsschema van die dag overhoop gegooid omdat hij bang was dat wij te laat zouden komen,” lacht José 50 jaar later.

José was kapster maar ging al snel aan de slag bij Dancing-Elektro Weys, het familiebedrijf van Harry, waar ook hij na zijn dienstplicht op 21-jarige leeftijd ging werken. De 74-jarige Harry kijkt met veel plezier terug op de gouden tijden van de dancing. “Ik stond het liefst achter de bar, terwijl José tussen de potten en pannen de koude en warme buffetten maakte.” “Tussen de aardappelen schillen door verkochten we ook nog fietsen,” memoreert de gouden bruid. “Midden jaren 90 is de dancing gestopt en inmiddels is ook de elektrotak er niet meer, maar er staat nu een prachtige moderne tweewielerzaak gerund door de nieuwe generatie,” glundert Harry.


Het stel heeft twee dochters en een zoon die samen verantwoordelijk zijn voor zeven kleinkinderen.

Voor hobby’s had het ondernemerspaar maar weinig tijd. Harry’s grote hobby was werken op de zaak en nu met evenveel passie in zijn prachtige tuin. José schildert graag en beleeft nog steeds veel plezier in de keuken.


Door de coronabeperkingen kan het gouden huwelijk niet zo groot worden gevierd als ze het graag zouden willen, maar de buurtgenoten kwamen wel nog het gouden paar op gepaste afstand feestelijk toezingen. “We wonen in een fijne buurt en hebben daarom de buren op gebak getrakteerd, in de hoop snel persoonlijk met ze te kunnen proosten.”


Saillant detail, José heeft vroeger altijd geroepen “ik blijf niet in Siebengewald wonen!” Dat is niet helemaal gelukt.

Mat en Yvonne na 50 jaar nog gek op elkaar

Nieuw Bergen | Vijftig jaar geleden hebben de Bergse Mat en Wellse Yvonne (70) elkaar het ja-woord gegeven. Op 22 oktober 1970 is het stel op het gemeentehuis in Nieuw Bergen voor de wet getrouwd en een week later op 30 oktober voor de kerk in Well.


Mat Wijers en Yvonne Sijberts hebben elkaar in april ‘66 leren kennen tijdens een fuif in de oude jongensschool aan de Grote Straat in Well. “De vonk sloeg meteen over en brand nog steeds”, lachen ze samen. Na ruim vier jaar te hebben gevreeën zijn ze toch maar gaan trouwen en hebben daarna nog ruim een jaar lang bij haar ouders ingewoond. Op 5 januari 1972 verhuisde het koppel naar hun nieuwbouwwoning aan de Jozef Israëlstraat in Nieuw Bergen waar ze nu nog steeds wonen.

De 72-jarige Mat heeft in zijn werkzame leven altijd in de techniek gezeten, eerst 10 jaar bij installatiebedrijf Giesen als allround monteur en later in Duitsland bij verschillende bedrijven in het metaal. Mat was ook altijd druk met zijn hobby’s. Tot zijn 65ste was hij actief meevoetballend lid van de zaalvoetbalclub ZVV Autoschade Bergen waarvan hij ook nog eens 26 jaar voorzitter is geweest. Ook was hij een fervent duiker en heeft als lid van duikclub NaJaDa eigenhandig het clubhuis mee gebouwd. Momenteel geniet de pensionado van fietsen, wandelen en lekker vissen in zijn eigen bootje, en mocht er voldoende inspiratie zijn dan pak de ‘gezelligheidstoeper’ graag zijn penseel om als amateur kunstschilder kleurrijke creaties aan het doek toe te vertrouwen.

Zeg je Yvonne dan zeg je zorgen. Deze goedlachse is altijd in de zorg werkzaam geweest, eerst in het (oude) ziekenhuis in Venlo en later in Venray bij de kinderarts. Naast de opvoeding van dochterlief heeft ze ook altijd voor derden gezorgd als mantelzorger. Tot op de dag van vandaag bekommert ze zich nog over haar 94-jarige schoonmoeder. Naast al het verzorgen gaat Yvonne, die inmiddels ook al 70 jaar is, graag als hobby wandelen, puzzelen en koken. Bovendien doet ze daarbij nog aan yoga.


Ook al roept Mat “ik ga net zo lief vissen”, toch kijkt het stel graag terug op de mooie verre reizen die ze samen met dochter Stéphanie en schoonzoon Peter hebben gemaakt.


Zorgzaamheid en tevreden zijn met elkaar, dat is de basis voor de eerste 50 huwelijksjaren. “En er volgen er nog meer”, zegt Mat, “want we zijn nog steeds gek op elkaar!”

50 jaar, gouden paar, Weijers,