De Turkse tortel schuift ook graag aan.
De Turkse tortel schuift ook graag aan. Foto: Melanie van den IJssel

Grote gasten op de voedertafel

Vaak hoor ik mensen zeggen dat grote vogels zoals, eksters, kraaien en kauwen geen gebruik mogen maken van de voedertafel. Men heeft het idee dat deze grotere vogels de kleine vogels doen wegjagen. En dat is dan weer zielig want voor deze kleine gasten hebben ze tenslotte een voederhuisje aangeschaft. Grote vogels vooral kauwen en kraaien hebben de schijn tegen. Deze vogels geven nu eenmaal bij veel mensen een negatief beeld. Waarom is mij onbekend. Misschien omdat ze in het vroeg jaar jonge vogels wegpikken en opeten, het zijn aaseters en ze zijn nu eenmaal wat luidruchtiger dan de kleine varianten.


Om nog even terug te komen op die kleine jonge vogeltjes... Vaak zijn deze jongen ziek, het lijkt misschien grof als een kauw een klein musje te pakken neemt, maar ze ruimen tegelijkertijd ook al de zieke en doodgereden dieren op.


Een kauw, kraai of ekster heeft wel degelijk nut, en ze mogen wat mij betreft rustig de voedertafel bezoeken. Het is de tijd van het jaar dat de Noordelijke populatie vogels ons land aan doen en overwinteren. Dat houdt in dat de koolmezen die je in het voorjaar zag, niet de koolmezen zijn die je nu ziet. Die van het voorjaar zitten nu zuidelijker, het schuift als het ware een stukje op.

Het is zelfs zo dat er verschil in zijn zang zit. Sommige vogels experts horen het verschil van een Scandinavische of een Nederlandse koolmees. De tuinen worden nu rijkelijk bezocht door, mezen, roodborsten en vinken. Natuurlijk komen zo nu en dan de kramsvogel, merel, goudhaan en soms de specht ook wat eten.

Het is een feestje als je dit schouwspel kunt bewonderen

Het is een feestje. Zeker als je vanuit huis dit schouwspel kunt bewonderen. De Turkse tortel of de houtduiven zijn als het ware de stofzuigers, deze vogels eten alle

kruimeltjes die zijn gevallen op. Op de grond, tussen de stenen of in het gras. Ze vinden altijd wel iets. De grotere varianten zijn voornamelijk dol op brood, friet en pindakaas! Vorig jaar had ik ruim 25 eksters en kauwen in mijn voortuin, allemaal gingen ze om de beurt een hapje pindakaas proeven. Het zag er heel grappig uit. Ik begrijp dat zo’n pot pindakaas dan net wat sneller leeg is, maar ach, daar hangt hij toch voor? Voor de vogels. Deze grotere vogels zijn enorm intelligent. Ze zijn verre van stom dus waarom zou je ze wegjagen? Ze zullen op het moment dat jij niet oplet echt wel wat van de voedertafel bietsen. Na dat hele spektakel in

mijn voortuin, waren het de pimpelmezen die als eerste weer toeslagen. Het is dus echt onzin dat als er grote vogels op de voedertafel neerstrijken, de kleintjes niet meer komen. Dat past zich allemaal vanzelf aan. Er is voor ieder wat lekkers en dat weten ze.

Niet zeuren dat de kauwen en eksters alles wegsnaaien

Dus graag zou ik je willen vragen om gewoon iedere vogel toegang te geven tot de voedertafel of vogelhuisje. En hang dan gewoon een extra pot pindakaas neer. Geen gezeur meer dat de kauwen alles wegsnaaien. En als ze dat doen. Nou, dat leg je er

toch gewoon een nieuw schepje strooivoer bij. Het is zelfs zo erg dat er speciale voederkooitjes bestaan waar grote vogels niet in kunnen. Dat vind ik zo raar. Als vogelliefhebber hou je van vogels, en weet je hoe de wat grotere vogels leven. Zij hebben net zoveel recht op het fijne zaadmengsel als de wat kleinere vogels.

Bij Vivara kun je een ruim assortiment vinden. Zelfs de discriminerende voederhuisjes (de huisjes ALLEEN voor kleine vogeltjes). Naast deze variatie aan huisjes, tafels en nesthokjes kun je er ook rijkelijk veel voer kopen. In alle soorten en maten dus ook voor de grotere gasten.