Cora Leek
Cora Leek Foto: Cora Leek

Duivels dilemma

In de Limburger van 28 november staat dat Limburg zichzelf nationaal beter op de kaart moet zetten, aldus de Roermondse Karin Straus, Tweede Kamerlid voor de VVD van 2012 tot 2017. Anders dan De Randstad is Limburg geen kind aan huis in Den Haag. Het is essentieel dat de regio's niet versnipperde aandacht vragen, maar dat de provincie als koepel naar voren treedt.
Diezelfde dag geeft de krant een betoog van staatssecretaris Raymond Knops weer. Volgens hem heeft Den Haag geen idee wat er speelt in de regio en staat De Randstad altijd vooraan in de rij als het gaat om investeringen vanuit de overheid.

Wat vinden Limburgers zelf van het verkleinen van de afstand tot Den Haag? Ik denk hierbij aan Zuid-Italië dat zich miskend voelt door Rome, maar tegelijkertijd niets moet hebben van overheidsmaatregelen. Bemoeienis betekent controle. Limburg heeft een eigen volkslied, een Gouverneur en een Gouvernement. Tel daarbij de eigen feesttradities en de nauwe contacten met de buurlanden.

Wat is dat toch met die Randstedelingen? Ze eten met graagte Limburgse vlaai, komen naar het Vrijthof voor André Rieu en vieren vakantie in het heuvellandschap. Maar als er over Limburg gepraat wordt, is het een krimpregio.
Misschien moet Schiphol krimpen in plaats van te blijven uitbreiden met alle milieu-overlast vandien. Een zeker virus heeft er al een begin mee gemaakt.

Cora Leek