Bijzondere tijden vragen om bijzondere initiatieven

Nieuw Bergen | De samenleving heeft het in deze tijden van het coronavirus ontzettend zwaar. In deze moeilijke tijd is het niet of nauwelijks mogelijk om fysiek af te spreken met familie en vrienden. Ouderen raken zo steeds meer in een sociaal isolement.


De Stichting Welzijnsbevordering Bergen (SWB) is zeer nauw betrokken bij de lokale samenleving.

Met het project ‘Digitaal samenleven voor senioren’, dat onderdeel uitmaakt van de grotere campagne ‘Samen tegen eenzaamheid in Bergen’ is de SWB op zoek gegaan naar zoveel mogelijk donaties voor de aanschaf van tablets. Met hulp en begeleiding leren ouderen meteen eigen tablet digitaal contact te onderhouden met hun dierbaren: het is zogezegd een eigentijdse en moderne oplossing tegen eenzaamheid.

De gemeente Bergen, de Parochie H. Petrus, de Stichting Zevenwouden en de Stichting Vincentius Bergen hebben het mogelijk gemaakt om de eerste 70 tablets aan te schaffen. Dankzij het Oranje Fonds, het VSB fonds en de Hyfass Adviesgroep in samenwerking met de verzekeringsmaatschappij Nh1816 konden wij de tweede bestelling van wederom 70 tablets plaatsen.

Hoe mooi is het om te zien dat de senioren wekelijks (coronaproof) trouw hun lessen komen volgen. Je ziet mensen met elkaar in contact komen wat zonder het project niet tot stand was gekomen. Hoe mooi is het dat onze dorpsgenoten op zondag vanuit hun stoel de pastorale dienst van pastoor Janssen kunnen meemaken? Of toch een uitvaart op hun tablet kunnen bijwonen. Fantastisch toch!

Nu er geen activiteiten in het OCB kunnen worden georganiseerd zie je dat bezoekers toch anders met elkaar omgaan. De gesprekken verlopen anders dan voor de pandemie. Daarnaast heeft het SWB een wensboom in hun huiskamer geplaatst. Bezoekers kruipen langzaam uit hun schulp en durven hun dromen op te schrijven. De SWB hoopt zoveel als mogelijk is de wensen ten uitvoer te kunnen brengen.

Mensen uit de doelgroep positief verrassen, dat is het voorbije jaar de drijfveer van vele vrijwilligers geweest. Een kaartje, een attentie met Pasen, een bloemetje met Moederdag, een steunpakketje in de maand december bezorgen doet echt veel bij de ontvanger. Laten weten dat je er voor elkaar bent, dat doet en mens goed.

Immers: het einde van de pandemie in nog steeds niet in zicht maar door goed op elkaar te letten en initiatieven te ontplooien kunnen wij de veelal negatieve denkwijze toch omzetten naar veel positivisme. Een kwestie van willen en doen!

Nu is ook het moment om een oprecht dank je wel tegen alle vrijwilligers te zeggen. Hun werk is onbetaalbaar. Wij vanuit de SWB hopen ook weer in 2021 een beroep op hen te mogen doen.

Pierre Rutten