Brandweer helpt onbewust Maaspiraat op vlucht
Brandweer helpt onbewust Maaspiraat op vlucht Foto: Chris Smits

Brandweer hielp bootdief op vlucht

Well | Op zaterdag 2 januari kreeg de brandweer van Bergen melding van een zeilboot in nood op de Maas ter hoogte van Well. Assistentie werd verleend en de boot kon zijn vaart voortzetten.

Wat de brandweer toen niet wist is dat de boot, ‘Herbie’ genaamd, gestolen was in Belfeld. Onbewust hielp de brandweer zodoende de Maaspiraat op zijn vlucht met het gestolen jacht.

Ondertussen was Joost, Mobiel Verkeersleider van Rijkswaterstaat, met zijn patrouilleboot ook onderweg op de Maas en kwam het bewuste jacht nog tegen, niet vermoedend dat het een gestolen boot was. Joost, die nog binding heeft met Wellerlooi, keek later die middag op Maasduinen Centraal en herkende op de foto de zeilboot. Bovendien kreeg hij een melding op zijn telefoon van de ontvreemde ‘Herbie'. "Nou, één en één is twee”, dacht Joost en belde meteen met het nautisch centrum in Maasbracht die vervolgens de politie waarschuwde. Een oplettende operator van de sluis bij Sambeek was inmiddels op de hoogte en dirigeerde het zeiljacht naar een lege sluiskolk. De dief werd toegeroepen dat het allemaal wat langer zou duren, waarop de piraat zijn duim opstak dat hij het begreep. Wat hij niet wist is dat de politie reeds onderweg was om hem in de boeien te slaan en dat ondanks de hulp van de Bergense brandweer.