Cora Leek
Cora Leek Foto: Cora Leek

De mooiste tijd

Eerst kon ik het niet geloven. Topturnster Verona van de Leur heeft gewerkt als pornoactrice en zelfs een zwervend bestaan geleid. Ze vertelt het allemaal zelf in haar biografie ‘Simply Verona'.

Dat er misstanden in de turnwereld waren en ongelukken gebeuren, wisten we wel. Zo hebben mijn buurmeisje en een nichtje een lelijke breuk opgelopen na een val van de brug met ongelijke leggers. Ook Epke Zonderland, beroemd om zijn drievoudige salto's aan de rekstok, maakte een flinke smak.

Gymnastiek was mijn eerste sport en ik heb er jaren van genoten. Met een gezellig clubje meiden zwaaien aan de ringen, in een rijtje achter elkaar handstand doorrollen, bibberen op die enge evenwichtsbalk. Maar ook apenkooien in de gymzaal vol hindernissen, zoals bokken, kasten, matten en touwen. Eén iemand was de tikker. We mochten alleen over de obstakels heenlopen. Als je de grond raakte, was je af.
Andere hoogtepunten waren het gymkamp in Beekbergen en de revue. Maar ja, dat was gewoon gymmen. Turnen was voor talenten in kleurige turnpakjes, achter de vodden (en op de huid) gezeten door coaches en misschien wel opgejut door hun ouders.

Naar turnen op tv kijken heeft voor mij afgedaan. Ik heb waarschijnlijk de mooiste tijd meegemaakt.
Maar hoe zat het nou met Epke?

Cora Leek