Huisartsen en GGD waarschuwen voor oplichters
Huisartsen en GGD waarschuwen voor oplichters Foto: Internet

Vaccinatie-oplichters

Nieuw Bergen | De verschillende GGD’s laten via de huisartsen weten dat er oplichters actief zijn die een versnelde covid-vaccinatie aanbieden. Een groep die zichzelf Team Thuiszorg noemt, belt mensen op en geeft hun een datum waarop de prik gehaald kan worden. Vervolgens wordt er een betaalverzoek gestuurd ter hoogte van 71,95 euro.

“Trap er niet in en betaal vooral niks”, zo laten de huisartsen weten. “De corona-vaccinatie loopt altijd via de GGD of de huisartsen en daar zijn geen kosten aan verbonden." De gedupeerden wordt dringend aangeraden om aangifte te doen bij de politie en dat wordt ook geadviseerd aan de mensen die bij de GGD of bij de huisartsen controleren of het verhaal wel klopt.

Zorgelijk is met name dat de oplichters van Team Thuiszorg beschikken over persoonlijke details zoals de geboortedata van de mensen die gebeld worden voor de ’versnelde vaccinatie’. Zodra mensen betaald hebben zouden ze de locatie doorkrijgen waar geprikt kan worden. Ze krijgen dan een bericht op de app waarin staat ’bedankt dat u kiest voor vaccinatie, zodra de betaling is overgemaakt krijgt u een bevestiging'. Daarmee zou de afspraak definitief zijn. Vervolgens wordt gesuggereerd dat met deze ontvangen bevestiging het bedrag zonder problemen gedeclareerd kan worden bij de zorgverzekeraar.

De GGD spreekt van schandalige praktijken die misbruik maken van de emotionele gevoelens van veelal kwetsbare mensen.