Afbeelding
Foto: Frans Thonen

Start inschrijving basisscholen in Nieuw Bergen

Nieuw Bergen | Het aanmelden van nieuwe leerlingen voor de basisscholen in Nieuw Bergen kan tot 1 maart 2021. In aanmerking om in te schrijven komen alle kinderen die tussen 1 juni 2021 en 1 juni 2022 de leeftijd van vier jaar bereiken.

Vanwege corona komt de jaarlijkse Samensprong inloopdag te vervallen maar de directie laat weten graag een individuele afspraak met u te maken voor een kennismaking. U bent van harte welkom om samen met uw kind een kijkje te komen nemen op basisschool De Klimop en basisschool De Fontein. Op de websites van deze scholen is alle informatie te vinden om een afspraak te maken.


Een stukje natuur in de Bessembiender

Siebengewald | In de buurt Bessembiender in Siebengewald is onlangs een wadi gerealiseerd. Het is een nieuw stukje natuur midden in de wijk waar inwoners en aanwonenden, zo blijkt uit de reacties, erg blij mee zijn.
(Door Frans Thonen)

De wadi is een greppel die het regenwater uit de wijk opvangt, filtert en infiltreert in de grond. Het regenwaterriool vangt het regenwater op van de straten, trottoirs en daken in de omgeving van de Bessembiender en zorgt dat het in de wadi terecht komt. Hier wordt het gefilterd door de verschillende hoogtelagen en begroeiing. Uiteindelijk infiltreert al het regenwater langzaam in de bodem. Ingezaaide grassen en inheemse planten begroeien vanaf het komend voorjaar de wadi. Met mooi, droog weer staat de wadi (bijna) helemaal droog, als het regent vult deze zich met regenwater. De beplanting is geschikt voor deze locatie met wisselende vochtigheid.

In en om de wadi zijn grassen, kruiden en bomen geplant waarbij zoveel mogelijk voor inheemse soorten is gekozen. Deze vergroten de biodiversiteit. Nu al trekt het gebied andere planten en dieren aan. Bij de wadi is een wandelpad aangelegd, er staan bankjes en insectenhotels. Kortom, een stukje natuur om fijn van te genieten.

De wadi is een kleine wildernis en echt géén plek om in te spelen of met de fiets doorheen te crossen. Daarmee beschadig je de pas ingezaaide grassen en planten met als gevolg dat de geplande begroeiing komend voorjaar niet opkomt. Daarnaast hoort afval uiteraard niet thuis in deze mooi aangelegde wadi.


Meer inwoners

Nieuw Bergen | Het aantal inwoners van de gemeente Bergen was op 1 januari 2021 ten opzichte van vorig jaar met 22 toegenomen van 13.085 naar 13.107 burgers. Siebengewald was de grootste stijger in deze en ging van 2.039 naar 2.059. Ook Wellerlooi kende een toename van het aantal inwoners.