Eckeltsebeek in Afferden loopt over
Eckeltsebeek in Afferden loopt over Foto: Sander van Lieshout

Eckeltsebeek wordt 'klimaatrobuust'

Afferden | Waterschap Limburg gaat verschillende maatregelen nemen om de waterhuishouding in de Eckeltsebeek en een aantal zijbeken te verbeteren. Deze bestaan onder andere uit het herprofileren van watergangen, het herleggen en vergroten van bestaande duikers en het aanbrengen van droogte-stuwen. De huidige stuw HEC 1 wordt herplaatst in de hoogwatergeul ter hoogte van de bestaande wandelbrug in de omgeving van woning Bleijenbeek 2. Dit om in droge tijden water vast te kunnen houden in de hoogwatergeul ten gunste van de natuur in N2000.

Op 16 februari is het projectplan waterwet, inclusief leggerwijziging en nota van zienswijzen vastgesteld. De stukken liggen ter inzage voor beroep tot 6 april. Tot deze termijn kunnen belanghebbenden een beroep instellen tegen dit besluit bij de rechtbank Limburg. De stukken zijn in te zien via de website van Waterschap Limburg.

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het bestek voor de Eckeltsebeek. Het bestek is een omschrijving van de werkzaamheden voor de aannemer. Wanneer er geen beroep wordt ingesteld, is de verwachting dat in het tweede kwartaal gestart kan worden met de uitvoering. Vooruitlopend op de uitvoering zal voor het broedseizoen nog eerst het noodzakelijke kapwerk worden verricht.