Digitale steun voor dementerenden in thuissituatie
Digitale steun voor dementerenden in thuissituatie Foto: Memory Lane

Digitale hulp dementie

De organisatie van Hulp bij Dementie Midden- en Noord- Limburg is via een pilot bezig met een onderzoek of zij in de thuissituatie met de inzet van Memory Lane kunnen voorzien in de behoefte bij mensen met dementie aan hulp bij een zinvolle invulling van hun dag. De Memory Lane is een digitaal zorgbeeldscherm en draagt via beeldzorg bij aan een eenvoudig en op een begrijpelijke manier van communiceren tussen senioren, familie & mantelzorgers en zorgprofessionals.

Door de langdurige coronapandemie waarin we verkeren gaat de lichamelijke en mentale gezondheidstoestand van mensen met dementie achteruit. Ook neemt hun eenzaamheid toe en zelfredzaamheid af, terwijl mantelzorgers in een rap tempo fors overbelast raken. Begeleiding en ondersteuning, samen iets doen met een maatje of vrijwilliger, een bezoek aan het koor of het Alzheimer Café. Deze activiteiten geven aan dat daginvulling en structuur van groot belang zijn voor mensen die lijden aan dementie maar ook voor hun naasten. Echter wat als dit plots wegvalt en er niets voor in de plaats komt ….

Structuur en afleiding met Memory Lane

Vandaar deze pilot, opgezet door Hulp bij Dementie Noord- en Midden- Limburg. Met als doel om de behoefte aan digitale begeleiding/ ondersteuning, daginvulling en structuur te onderzoeken met de inzet Memory Lane.