KOEKOEKS CLAN IN BERGEN

De lente komt en de vogels fluiten dat het een lieve lust is. Althans de meeste vogels. Zo niet de Koekoek. Hij geeft er de voorkeur aan zijn eigen naam luidkeels boven alle fluiters uit te schallen. Op zich prima natuurlijk, echter de Koekoek heeft een nare eigenschap. Zij legt haar eitjes in een nestje van andere vogelsoorten. Ongemerkt en is niet te beroerd de eieren van die andere vogeltjes over de rand te kieperen. De Koekoek is de vogel die antwoord geeft op veel gestelde vragen rond de Genesis. Hij maakt duidelijk dat de vraag wat er eerder was, de kip of het ei, een onzinnige vraag is. Het antwoord is natuurlijk de Koekoek. Van Hoger Hand gezonden als geschenk uit de Hemel.

Een Koekoek heeft verschillende werkwijzen om vorm te geven aan het Rentmeesterschap. In en om het Leukermeer bijvoorbeeld verstrekt de Koekoek geen, of nagenoeg geen informatie over de bestedingen van de winst van circa 8 miljoen. Laat staan dat hij andere vogels betrekt bij te maken keuzes. Rondom het Well’s meer heeft de Koekoeks clan gekozen voor een ronduit andere benadering. Zoveel mogelijk informatie verstrekken aan de aanstaande ontheemde vogeltjes. Minimaal duizend pagina’s ingewikkeld leesvoer, met de vraag: “wat vinden jullie van dit rentmeesterschap?”

De meeste vogels zien daarom door de glasplaten het bos niet meer.

Toegegeven, de Koekkoeks clan is slim. Indien een legsel mislukt dan kijkt zij niet achterom. Alleen eieren die een mooie jonge Koekoek opleveren worden breeduit gevierd. Een mislukt en onrendabel eitje als bijvoorbeeld Mosaïque met veel hogere kosten dan gedacht wordt niet meer genoemd. Slecht rentmeesterschap, zoals nu gaande rond de Alverman komt niet voor in het psalmenboekje van de Koekoek.

Er zijn binnen de kringen van de Koekoeks clan ook afwijkende Koekoeks te vinden zoals de paradijsvogels.

Zij trekken zich het lot van de jonge vogeltjes van andere vogelsoorten wél aan en beschermen deze volhardend en zo veel mogelijk.

Het is maar dat u het weet.

Dit verhaal mag met toestemming van de schrijver worden gedeeld met anderen, of bijvoorbeeld op een beeld en geluidsdrager worden gezet zoals een CDROMtzigt.


Rolf Krijnen