Sla uwe oogen op den gekruisten Christus en alles zal u gemakkelijk vallen
Sla uwe oogen op den gekruisten Christus en alles zal u gemakkelijk vallen Foto: Archief Afferden

Archief Afferden op zoek naar bidprentjes

Afferden | Dorpsarchief Afferden heeft inmiddels vele duizenden bidprentjes van Offerse mensen verzameld. Een deel daarvan is nu online te bekijken. Deze bidprentjes worden voortdurend aangevuld en het archief blijft op zoek naar meer exemplaren om deze verzameling uit te breiden.

Een bidprentje - gedachtenisprentje of doodsprentje - is een kleine prent, dat van oorsprong binnen de Katholieke Kerk bij een overlijden werd uitgegeven als aandenken bij een overlijden van een dierbare. Deze bidprentjes werden vaak in het zogenaamde misboek gestoken, zodat men tijdens een Heilige Mis kon bladeren en zo deze personen in herinnering kon roepen.

Bidprentjes werden vroeger uitgegeven door de koster, wiens naam vaak onderaan op het prentje werd vermeld. In Afferden was dat rond 1900 J. Clevers, vanaf ongeveer 1910 W. Rijniers en vanaf 1956 H. Bendermacher.

De laatste decennia heeft het uitreiken van een gedachtenisprentje bij een uitvaart ook ingang gevonden bij niet-katholieke uitvaarten. Mocht iemand nog bidprentjes hebben die voor het dorpsarchief interessant zijn? Laat het weten via e-mail op info@dorpsarchiefafferden.nl. De verzamelde bidprentjes zijn te zien op bidprentjes.dorpsarchiefafferden.nl.