Afbeelding
Foto: Chris Smits

Energiemanifest overhandigd aan wethouder

Nieuw Bergen | In navolging van de gemeenten Gennep, Venray en Horst aan de Maas heeft ook de gemeente Bergen het Manifest Energietransitie en Klimaatverandering van vakbond FNV gekregen. Dat gebeurde op donderdagavond 6 mei door een delegatie onder leiding van Agnes Stiphout, voorzitter van de Werkgroep Energie en Warmtetransitie Lokaal FNV Limburg Noord. Wethouder Antoon Splinter nam in verband met de coronamaatregelen het manifest bij de entree van het gemeentehuis in ontvangst.

Voor 1 juli neemt de gemeenteraad van Bergen een besluit over de Regionale Energie Strategie (RES) Noord- en Midden-Limburg. In dit document zijn regionale maatregelen vastgelegd die moeten leiden tot minder CO2-uitstoot, een lager energieverbruik en een verduurzaming van het energieaanbod. Met het oog op deze besluitvorming maar ook de verkiezingsprogramma's voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 heeft FNV een landelijk manifest geschreven dat regionaal is ingevuld. "Hierin vragen we aandacht voor een eerlijke en sociale energietransitie waar alle inwoners actief bij betrokken worden en tevens gezorgd wordt voor echte groene banen”, zegt Stiphout. "Daarin willen we samen met de gemeente optrekken.”

In het manifest pleit de FNV onder meer ervoor dat de gemeenten het belang van de energietransitie voor iedereen duidelijk voor het voetlicht brengen en aangeven dat energiebesparing aantoonbaar profijt voor de burger oplevert. Ook worden voorstellen gedaan op welke wijze gemeenten informatie praktisch toegankelijk kunnen maken daarbij rekening houdend met laaggeletterden in de samenleving. Omdat energietransitie en energiebesparing geld kosten, roept het manifest op mensen met een smalle beurs te ondersteunen en kosten eerlijk te verdelen. "Veel huishoudens hebben nu al moeite hun energierekening te betalen”, aldus de delegatie die naast Agnes Stiphout bestond uit de lokale leden Thei Welbers, Hans Aben en mevrouw Akram. Ook heeft de energietransitie gevolgen voor de lokale werkgelegenheid. Banen gaan verloren maar er komen ook nieuwe banen bij. "In het manifest roepen we gemeenten daarom op bij transitie-opdrachten passend en duurzaam werk te creëren voor oudere werkzoekenden, herintreders, statushouders, voortijdig schoolverlaters en mensen met een arbeidsbeperking.” De energietransitie is, zo besluit het manifest, alleen succesvol als iedereen op een rechtvaardige manier kan meedoen en iedereen kan profiteren van een duurzame wereld. "De energietransitie moet de kloof tussen groepen burgers verkleinen en niet vergroten!”

Om dat te bereiken stelt FNV samen met andere partijen voorlichtingsbijeenkomsten over de energietransitie te organiseren. Daar zal gesproken worden over zowel de kansen als bedreigingen van deze ontwikkeling. Iets wat wethouder Antoon Splinter als muziek in de oren klonk want hij toonde zich meteen bereid te willen spreken op dergelijke bijeenkomsten. Verder zei hij zich aangenaam verrast te voelen door de handreiking om mee te willen denken opdat de energietransitie voor mensen met een lager of middeninkomen goed verloopt.

De gemeente verricht al vele inspanningen om burgers mee te krijgen in het verlagen van de energiekosten. Bovendien zullen de winsten die voortvloeien uit het Energielandgoed Wellsmeer ten goede komen aan alle inwoners, waarbij het aan de gemeenteraad is hoe deze gelden aangewend zullen worden. Wat betreft het creëren van nieuwe passende werkgelegenheid liet de wethouder in zijn reactie weten best wel mogelijkheden te zien in het energielandgoed waar na realisering veel groenonderhoud nodig zal zijn.