Pastoor Janssen met achter de kelk Jos Wilderbeek
Pastoor Janssen met achter de kelk Jos Wilderbeek Foto: Chris Smits

Openlucht kermis-mis

Heukelom | De laatste keer dat de roemruchte en beruchte kermis in Heukelom plaatsvond is al heel wat jaren geleden. Maar ondanks dat er geen kermis kon worden gevierd heeft pastoor Janssen toch de traditionele Kermis-mis in de Heukelomse Sint-Antonius Abtkapel gehouden. In tegenstelling tot andere jaren vond de dienst deze keer in de buitenlucht plaats omdat de kapel te klein is om te kunnen voldoen aan de huidige coronamaatregelen met het welbekende anderhalve meter afstand houden.

Ondanks een kille en druilerige pinksterochtend toch een mooie opkomst


Op maandag 24 mei, klokslag 10 uur op tweede pinksterdag begon de openluchtmis, en zowel meneer pastoor als de bezoekers hadden gehoopt op iets warmer weer. Veel gelovigen wisten desondanks de weg naar de kapel te vinden en gewapend in een dikke warme winterjas genoten ze van de Heilige Mis van pastoor Jo Janssen, die door de Bergse monnik Jos Wilderbeek op het orgel muzikaal werd opgeleukt. Zo kreeg het geheel een beetje de gemoedelijke sfeer van een openluchtfestival op deze feestelijke, maar ietwat druilerige en kille pinksterochtend in mei.
Tegen het einde van de plechtigheid moest Onze-Lieve-Heer enkele traantjes laten, waarschijnlijk van geluk, waardoor de meegebrachte paraplu's nog goed van pas kwamen.