Een snorzweefvlieg zittend op een zonnebloem
Een snorzweefvlieg zittend op een zonnebloem Foto: Melanie van den IJssel

Oprit Safari

De parkeergelegenheid is top, toiletvoorzieningen bij de hand. Inclusief een restaurant en een bar om wat te eten of te drinken. Ook kun je genieten op het terras. Alles wat deze safari te bieden heeft ligt op loopafstand. De ideale manier om van de natuur te genieten. De safari begint aan de oostzijde en het eindpunt gaat richting het westen, waar je nog lang kunt genieten van de ondergaande zon. Van een zingende merel en dat heerlijk vanonder een parasol of liggend in een hangmat. Als je de auto geparkeerd hebt, of de fiets in de stalling hebt gezet loopt je richting het beginpunt van deze bijzondere safari.


Aan de rechterzijde bevindt zich een heuse kegeldragers-haag, misschien beter bekend als de conifeer. Deze naaktzadigen bestaan uit een groep van 600 soorten. Het is dus een leuke bezigheid om het desgewenste soort te achterhalen. Tussen deze kegeldragers-haag staat een insectenhotel. Een aantal jaren geleden gemaakt door de eigenaars met afgedankt schuttinghout.

Een insectenhotel gemaakt van oud afgedankt hout

Dit insectenhotel wordt rijkelijk bezocht door metselbijtjes, kleine kevertjes en spinnetjes. Eveneens wordt dit insectenhotel

natuurlijk weer aantrekkelijk voor meesjes die zich graag te goed doen aan spinnetjes, rupsen en vliegjes. Zo gaan we natuurlijk de klok rond en zo werkt het in de natuur.

Onder de kegeldragers bevindt zich een ruwe vegetatie. Deze mooie struikheide geeft in de nazomer een mooie paarse gloed. De kelk en het kroonblad hebben dezelfde kleur. Aan het einde van de takjes bevinden zich de paarse bloemen. Tussen deze ruwe vegetatie bevinden zich tal van vele diertjes. Op het eerste oog niet meteen zichtbaar, veel diertjes bevinden zich ook een hele periode onder de grond. Zoals bijvoorbeeld de larve van een neushoornkever.

Verschillende nachtvlinders vinden heide en de conifeer de ideale plek om te overwinteren, eitjes op te leggen of er overdag te schuilen.

De conifeer is ideaal om te overwinteren

Maar ook de spinnenfamilie is zeer tevreden over de struikheide. Ze kan haar web tussen al die takjes weven en er een gemakkelijk vangnet van maken. Tussen de kegeldragers hangen kleine rieten hanghuisjes voor de kleinere vogeltjes om te kunnen schuilen. Huismussen vinden deze haag ‘de haag’ bij uitstek. Ook merels verstoppen zich er graag tussen. Houtduiven

zitten vaak boven op de haag om de gehele route in zich op te nemen en strijken meestal een stukje verderop neer waar de kruimeltjes van brood of gebak zijn blijven liggen. Als je door de poort aan de volgende route begint bevind je je in een wat kleurrijker stuk. Waar zonnebloemen en zonnehoeden je verwelkomen. Deze mooie kleurrijke bloemen trekken natuurlijk veel bijen, vlinders en zweefvliegen aan. En deze zomer is misschien niet de zomer die je had verwacht, toch bevinden er zich vele soorten vlinders, stadsreuzen, snorvliegjes, vleesvliegen, dambordvliegen en binnenkort natuurlijk ook

weer hoornaars en wespen. Jonge huismussen, jonge kauwen, eksters, groenlingen, vinken, witte kwikstaarten, winterkoninkjes, bonte spechten, roodborstjes, merels en duiven.

Ieder dag weer een nieuwe beleving

Ze strijken regelmatig neer. Het is iedere dag weer een nieuwe beleving, en iedere dag zie je wel weer wat nieuws. Het blijft mooi om een koninginnenpage te bewonderen of een felblauwe beekjuffer, let op, geen waterjuffertjes, want ook die zijn er rijkelijk aanwezig. Kikkertjes, padden met van die bobbeltjes op hun lijf, die giftig zijn.

Zo zie je dat een oprit safari best nog wel eens leuk kan zijn, en het mooie is, je hoeft er eigenlijk niet eens ver voor te reizen. Deze leuke safari kun je gewoon starten vanaf de ingang van je tuin of woning. Gezellig vanaf je balkon, want ook daar komen genoeg varianten voorbij. Je hoeft geen boerderij te bezitten of een grote villa om dieren naar te tuin te trekken. Met een beetje kleur om je heen kun je al snel genieten van vogels en vlinders. Zelfs op 10 hoog, geloof me. Ik heb op 1850 meter hoogte ooit een gesprek gehad met hare majesteit de koninginnenpage. Dus ook op jouw balkon zullen vlinders neerstrijken op die kleurrijke zonnehoeden. Een vogelschaaltje met wat lekkers voor de vogels zorgt voor veel gezelligheid.

Creëer jouw eigen 'Oprit Safari'.

Creëer jouw eigen 'Oprit Safari'. En je hebt jouw wilde beesten paradijs simpelweg in eigen tuin. Hoe leuk is dat! Zet je Landrover op de oprit of in de pareergarage, neem je vlindernet mee, doe je slippers, bergschoenen of je houten klompen aan en geniet. Ga dat gesprek aan met het pissebedje onder de parasolvoet, het mugje dat je vervelend om je hoofd zoemt, of misschien wel dat kleine koolwitje of die grote Atalanta. Het jonge huismusje of de kat die naast je op de tuinstoel ligt. Kijk eens omhoog naar die mooie wolkenlucht, misschien dat er nog wat moois overvliegt. 


En vergeet ook niet te luisteren naar het gezoem van de bijtjes en de hommels. Misschien is deze oprit safari wel het ultieme zen moment. Veel plezier in eigen tuin.


Met veel Liefs,
De vrolijke stadsvogeladviseur
Melanie van den IJssel