Waar hebben ze niet gezeten, als er maar koffie en gebak met slagroom was
Waar hebben ze niet gezeten, als er maar koffie en gebak met slagroom was Foto: Chris Smits

Vijf jaar 'Watunweek'


Nieuw Bergen | Wat eind oktober 2016 begon als een geintje werd al snel een veelbekeken en gewaardeerde vaste videorubriek bij Maasduinen Centraal. De filmpjes worden elke vrijdag kort na de middag gepubliceerd en er zijn inmiddels al ruim 250 afleveringen gemaakt waarbij Toon en Fred op ludieke wijze en met een vette knipoog de week bespreken.


"Niet te geloven dat we alweer vijf jaar verder zijn", zegt Fred. "En dat ik niet een aflevering heb gemist, elke vrijdag van de afgelopen jaren. Heel af en toe, als het met de tijd niet uitkwam hebben we de opnames naar donderdagavond verplaatst. Tijdens die vervelende coronaperiode konden we niet meer op locatie filmen en werd het toneel verplaatst naar buiten op plein Mosaïque of binnen bij Servicepunt Maasduinen in Nieuw Bergen."


"Hopelijk ligt die tijd nu achter ons, maar helemaal zeker is dat nog steeds niet. Het is natuurlijk veel leuker als je bij een ondernemer of vereniging kunt zitten en daarbij wat promotie voor de goede zaak kunt maken", zegt Toon, die inmiddels 73 jaar is. "En je komt op die manier nog eens ergens anders waarbij je ook andere mensen leert kennen en met hun een praatje kunt maken over wat hen bezighoudt. Dat begon net weer wat aan te trekken, hopelijk blijft dat zo."


Chris Smits van Maasduinen Centraal stond aan de wieg van Watunweek. "Ik liep indertijd al langer met de gedachte om een leuk programma te maken van ons wekelijks koffie-uurtje zoals we dat hadden tijdens de weekmarkt in Bergen. In een wisselende bezetting zaten we daar dan met verschillende 'oude wijze mannen' die het allemaal beter wisten, waarbij er veel gelachen werd over de meest onnozele en triviale onderwerpen", aldus Smits. "Daar wilde ik wat mee maar ik moest nog de juiste slachtoffers vinden die gek genoeg waren om dat klusje elke week op zich te nemen."

In het algemeen is aan het concept in al die jaren niet veel veranderd. Bijkletsen onder het genot van een kopje koffie en een lekker stuk gebak met veel slagroom voor Fred. Wel werd er af en toe een actie gehouden zoals het winnen van de 'Ik ben fan van Toon & Fred'-pet.

Afbeelding