Zomaar een muisje bij de achterdeur op zoek naar wat lekkers
Zomaar een muisje bij de achterdeur op zoek naar wat lekkers Foto: Melanie van den IJssel

Wintertijd

We bevinden ons midden in de herfst en sinds afgelopen zaterdag ook in de wintertijd. De klok staat weer op zijn oorspronkelijke stand en we voelen het allemaal, we staan op in het donker en we komen vaak in het donker weer thuis. Daarnaast worden we overgoten met kleurrijke bladeren en diverse soorten pepernoten. En niet te vergeten de smaakvolle chocolade in de vorm van letters. 


Ja, het is wintertijd in onze Maasduinen, en heb jij ze al voorbij zien komen? Nee, niet die chocoladeletters maar de vogels die naar het zuiden vliegen. Wat dacht je van de kraanvogels? Die komen vanuit het Noorden en Oost-Duitsland met een beetje geluk weer over.

De zomergasten zijn inmiddels weer zuidwaarts gekeerd

De meeste zomergasten zijn vertrokken naar het zuiden. Zij hebben geen zin in kou en nattigheid. Wat een kracht moet je bezitten om iedere jaar twee keer een vlucht van duizenden kilometers te maken. En dan ook nog eens te broeden een nest groot te brengen. Het kleinste

vogeltje van Nederland het Goudhaantje is vanuit het noorden weer gearriveerd in de Maasduinen, zij blijven gezellig hier scharrelen in de toppen van de naaldbomen. Net zoals de koperwiek en de kramsvogel. Ja, het is wintertijd dus zijn de wintergasten weer van harte welkom.

Leuk is het zeker want ook in de wintermaanden beleef je mooie momenten in de natuur. Veel dieren doen een winterslaap, zoals de egels en de eekhoorntjes. Ze eten zich lekker rond om deze lange slaap goed door te komen. Daarom is het belangrijk dat we niet alle bladeren opvegen maar ook een hoopje laten liggen. Zo kunnen rupsen overleven,

zodat ze in het vroeg jaar weer transformeren tot vlinder, kunnen egels onder de bladeren slapen en kunnen vogels er insecten vinden. Want dat hebben ze nodig in de wintermaanden. Niet alleen de dieren maar ook wij mensen hebben het graag warm en comfortabel.

Zomaar een muisje bij de achterdeur

Vanmiddag zag ik een muisje voor de deur letterlijk naar binnen kijken. Hij zocht vast een lekker warm plekje om even bij te komen. Hij bleef maar kijken en zelfs toen ik met mijn camera voor de deur stond spurtte hij niet weg. Hij leek niet ziekjes maar was gewoon op zoek. Letterlijk op zoek naar een

fijne veilige beschutte plek voor de wintermaanden.

In Nederland leven zo’n 13 soorten muizen. Een interessant weetje is misschien wel dat spitsmuizen niet tot de familie der knaagdieren behoord maar tot de familie insecteneters. Deze familie telt 376 soorten. Deze kleine diertje hebben een bizar hoge hartslag van 600 tot 1200 hartslagen per minuut bij een verhoogde intensiteit. Ze leven allebei in de buurt van mensen. Een huismuis kan overleven zonder water mits het voedsel wat hij eet uit 15 procent water bestaat. Een huismuisje kan vijf tot tien keer per jaar jongen werpen, dat houdt in dat als je er eentje ziet, je er 25 niet

ziet. Niemand zit te wachten op muizen, toch komen ze ondanks het opgeruimd en fris is vaak in de buurt van mensen. Het is een echte cultuurvolger, die bijna overal ter wereld voorkomt. Meestal zijn ze in de avond actief maar zo nu en dan ook overdag waar te nemen.

Op zoek naar een plekje voor de winter

En net als spinnen en lieveheersbeestjes zoeken meerdere dieren en insecten een lekker warm plekje voor de winter. Het huismuisje neemt natuurlijk een aardige familie mee op bezoek. Alleen zal hij zich zeker niet melden. Ik geef hem geen ongelijk, want hoe leuk is het om samen de winter door te komen met vrienden die je graag mag. En wie weet vieren muizen ook wel Sinterklaas en Kerst, op een geheel andere wijze als wij natuurlijk. Muisjes zetten geen schoen, maar zouden er wel een leuk huisje van kunnen creëren. Ook slaan ze geen pepernoten in, maar ze zullen deze ongetwijfeld verrukkelijk vinden.

We maken ons zo langzaam op voor de koude maanden

Ondertussen maken we ons allemaal op voor de winter en zijn we er langzaam ingerold. De bladeren zijn prachtig van kleur en waaien ons letterlijk om de oren. Herfst in de wintertijd, en pas op het zou gewoon kunnen gebeuren dat je op die donkere vroege ochtend de autoruiten moet krabben, en dat je intens dankbaar bent voor die warme sjaal die je hebt gekocht. De kraanvogels trekken weg, de goudhaantjes komen met grote getale aan en de muisjes zoeken een warm plekje om zich in deze periode te vermaken. De een doet het met pepernoten de andere met erwtensoep. De een heeft een gruwelijk ochtendhumeur terwijl de ander fluitend in de kou de hond uit laat.

Een extra uurtje om lekker te genieten

De wintertijd is aangebroken we hebben een extra uurtje om te genieten, om iets te doen waar jij zin in hebt. En dat uurtje mag je invullen hoe en wanneer je wilt. Ga ervoor, doe je ding en hang dat sjaaltje maar alvast op de kapstok, die ga je binnenkort beslist nodig hebben.


Met veel Liefs
De Vrolijke Stadsvogeladviseur
Melanie van den IJssel