Nodig onderhoud van straten in de dorpskernen
Nodig onderhoud van straten in de dorpskernen Foto: Gemeente Bergen

Straten in dorpskernen toe aan vervanging

Algemeen Maatschappelijke discussie Politiek

Nieuw Bergen | Uit een recent onderzoek van de gemeente Bergen is gebleken dat een flink aantal straten in de verschillende dorpskernen toe is aan vervanging, renovatie of herstel. De hieraan verbonden kosten zijn circa 50 miljoen euro. Dit bedrag zou mede opgehoest moeten worden door bijvoorbeeld de gemeentelijke rioolbelasting flink te verhogen, afhankelijk van de termijn waarin de hele operatie doorgevoerd gaat worden. Duidelijk is wel dat de inwoners van de gemeente het gaan voelen in de portemonnee.

Op dit moment besteedt de gemeente jaarlijks circa één miljoen euro aan het onderhoud van het wegennet. Met het noodzakelijke herstel, bijvoorbeeld uitgestreken over de komende tien jaar, zou dat bedrag vervijfvoudigd moeten worden en dat geld moet ergens vandaan komen. Naast een verhoging van de rioolbelasting zou de gemeente Bergen bovendien nog geld moeten lenen om het financiële plaatje rond te krijgen.

Het college en de gemeenteraad gaan nog in overleg hoe urgent het herstelwerk moet plaatsvinden en of het noodzakelijk is de rioolbelasting te verhogen. De vraag is vervolgens hoeveel geld de inwoners extra kwijt is. Geschat wordt dat dit bedrag ergens tussen de 50 en 100 euro per jaar per huishouden zal gaan uitkomen.