Afbeelding
Foto: Bastien Renirie

Jazeker ..... Uw apotheker

Biertje? Ja, doe mij maar een….Corona? De coronapandemie is bijna ten einde! Zeker wanneer over een paar weken of ten tijde van publicatie van dit stukje de tabletten met virusremmers geregistreerd zijn. Dan zullen er naar verwachting veel minder ziekenhuisopnames zijn. En dan kan alles hopelijk definitief open en kunnen we weer gemakkelijker met elkaar praten over medicijnen.


Zo bellen mensen mij soms omdat ze zich van het kastje naar de muur gestuurd voelen. Van de specialist naar de huisarts, van de ene specialist naar de andere. En dan nog maar wijs worden uit wat er allemaal tegen je gezegd en voorgeschreven is. Omdat ik kan zien wat de bedoeling van al die voorschriften is, neem ik die mensen altijd graag op sleeptouw om hun medicatie door te nemen, uit te leggen waar ze allemaal voor dienen, hoe je ze moet gebruiken, hoe lang en waar rekening mee gehouden moet worden. Ik hoor u al denken. Ja, dat kost vaak uren. Maar dat geeft niet. Daar ben ik voor. Dat is mijn vak. Zo had ik iemand die tassen vol medicatie terug kwam brengen. Medicatie waarvan wij dachten dat hij alles gewoon al die jaren gebruikte. Dit bleek niet het geval te zijn. En dat was niet het enige medicijn dat hij had laten staan. En de specialist maar meer en meer voorschrijven, wat natuurlijk logisch was, want de bloeddruk daalde maar niet. Na uitleg zag ik langzaam begrip ontstaan en motivatie om er weer mee aan de slag te gaan. Nu is de bloeddruk weer onder controle en de overbodige medicatie na overleg met de huisarts er weer afgehaald. Meneer voelt zich weer een stuk beter. Dat maakt mijn dagen leuk. Mocht u door de medicatie ook het bos niet meer zien, schroom dan niet om mij te bellen. Er is vaak zoveel op te lossen of te verbeteren.

Twee maanden terug was er ook iemand die aangaf al jaren met zijn vrouw naar het Radboudziekenhuis te moeten rijden om poliepen in haar neus te laten behandelen. Een enorme belasting voor hem, want op leeftijd en twee keer in de week heen en weer. Niemand in het ziekenhuis wist waar die poliepen vandaan kwamen. De artsen stonden voor een raadsel. Nu moet u weten: ik ben gek op detectives op tv.
Ik houd er van om dingen uit te zoeken en op te lossen. Enfin, meneer kwam radeloos bij mij met de vraag: ligt het misschien aan de medicijnen? Dan ga ik kijken vanaf wanneer de klachten aanwezig zijn en dan bekijk ik de historie van alle geneesmiddelen. En ja hoor, ik zag de start van een medicijn ongeveer gelijk vallen met het begin van de klachten. Op zo'n moment ga ik naar de webpagina van het Lareb om te kijken of die klacht al eerder gemeld is, en hoe vaak, om een inschatting te maken of het aan dat medicijn kan liggen. Hier doe ik welgeteld 10 minuten over. Maar omdat ik als apotheker hier de informatie en middelen voor heb, kan ik dit doen. Uiteraard in overleg met de voorschrijver gestopt met het verdachte medicijn om te zien of de klachten minder zouden worden. En ja, dat bleek het geval. Het nieuwe medi-cijn vertoonde de bijwerking niet. Meneer was enorm dank-baar omdat hij niet meer twee keer per week naar het Rad-boud hoefde. Nu zijn de klachten zelfs helemaal weg. Meneer wist niet dat hij mij als vraagbaak kan zien. Het probleem had al veel eerder opgelost kunnen zijn. Schroom dus niet te bellen als u ook denkt met bijwerkingen te kampen.

Volgende keer zal ik iets schrijven over het doen van DNA-onderzoek en hoe ik daarmee mensen kan behoeden voor zinloos gebruik of juist vergiftiging. Ik heb dorst gekregen van al dat schrijven. Jazeker, we vatten er unne. Proost! op een normaal leven, maar toch liever met een Grand Prestige.

Uw apotheker,
Bastien Renirie