Vanwege de coronaregels was een volle kerk lang geleden, maar nu kon het weer
Vanwege de coronaregels was een volle kerk lang geleden, maar nu kon het weer Foto: Chris Smits

'Vastelaovend' door de ogen van Pastoor

Nieuw Bergen | Wij van de Maasduinen Courant vroegen ons of hoe de nieuwe pastoor van Bergen, Afferden en Siebengewald Rick Blom als echte zuiderling de carnaval heeft beleefd in onze gemeente en vroegen hem zijn ervaringen met ons te delen. Hieronder zijn relaas.


"Afgelopen carnavalsdagen ben ik de parochies Afferden, Bergen en Siebengewald ingedoken! En ik was zo verstandig om van te voren een fiets aan te schaffen. Zo kon ik me tussen de dorpen in bewegen én een ‘paar’ sjoes drinken.

Vastelaovend vieren zit in mijn bloed

Vastelaovend vieren heb ik altijd gedaan in Blerick en

Venlo, en later in mijn vorige parochies in Heerlen. Er werd me tijdens de carnavalsdagen hier regelmatig de vraag gesteld: ‘is er verschil tussen hier en het zuiden?’ Ja, die is er wel. Een pastoor mag niet liegen en ik moet dan ook in alle eerlijkheid toegeven dat de muziek een offertje voor mij is geweest. Ik respecteer uiteraard de traditie en ik begrijp dat het alles te maken heeft met de streek(taal), maar het aandeel ‘Limburgse

muziek’ mag wat mij betreft iets groter zijn! Voor de rest alleen maar overeenkomsten.

Waar het echt om gaat is samenhorigheid en verbroedering

De saamhorigheid en de verbroedering tussen mensen is waar het écht om gaat met de vastelaovend. En die heb ik absoluut gevoeld. Voor mij als pastoor een fantastische gelegenheid geweest om de verenigingen en heel veel mensen te leren kennen. En…, dat is ook het mooie van carnaval, ik heb met mensen mooie gesprekken gehad over het leven en over het geloof. Vastelaovend is als een theater waar we elkaar ontmoeten en samen spelen we een rol. Laat die rol de beste kant van jezelf zijn."

Afbeelding