De omgeving van het Eendenmeer heeft een radicale metamorfose ondergaan
De omgeving van het Eendenmeer heeft een radicale metamorfose ondergaan Foto: Melanie van den IJssel

Een rigoureuze opknapbeurt

Afgelopen maand heeft het Eendenmeer, vroeger beter bekend als het Meeuwenven een ‘makeover’ ondergaan. In de loop der jaren heeft de natuur niet stilgestaan en zijn er bepaalde herkenningspunten veranderd. Maar er zijn ook nog steeds bomen die niet zijn omgewaaid of zijn omgezaagd. En deze heuse reuzen maken het ven nog steeds zo speciaal. Vroeger heette dit ven, het Meeuwenven. Het was een prachtige plek voor een grote populatie kokmeeuwen. 


Het was een hele happening. Er broedden iedere jaar vele vogels. Waarom de gemeente toentertijd zoveel eieren heeft uitgehaald waardoor deze complete kolonie is verdwenen, is me nog steeds een raadsel. De kokmeeuwen zijn al vele jaren niet meer aanwezig. Zo nu en dan zie ik er nog wel een paar vliegen, het zal misschien een hele verre familievriend zijn die toentertijd hier op het Meeuwenven is geboren.

In de volksmond nog steeds Meeuwenven

Afgelopen maand zijn er verschillende bedrijven bezig geweest om het ven berkvrij te maken. Er is radicaal gesnoeid en zover ik heb gezien is het niet alleen

bij berken gebleven, het waren ook dennen en mooie voorjaarsstruiken. Toen ik deze leegte zag, moest ik meteen denken aan de kokmeeuwen. Ze zullen toch niet weer te radicaal hebben ingegrepen? Ik moet bekennen dat de berken de overhand hadden genomen. Van een ven was bijna geen sprake meer, sowieso door de droogte was het twee jaar geleden een droge modderpoel. Gelukkig is er door de vele regenval weer wat water ontstaan. En zo hebben we toch weer een klein ven.

Nu zijn alle berken aan de voorzijde van de Oudebaan verdwenen. Ook naast de buitenkanten van het ven is totaal geen beschutting meer aanwezig. Ik vraag me af of

een rietzanger, blauwborst of roodborsttapuit daarvan kan genieten. Natuurlijk is er nog beschutting voor deze vogels aan de andere kan van het ven. Een blauwborst of roodborsttapuit heeft graag een uitkijkpuntje. Een boompje midden in het ven waar hij zich kan laten horen en alles kan overzien. Deze uitkijkposten zijn er nu niet meer. En dan heb ik het nog niet over de insecten die weer voor vogels een nuttige voedselbron zijn. Want in al die bomen en struiken bevinden zich tal van poppen van vlinders.

Radicale opruimactie van de gemeente

Gelukkig verpoppen veel dieren zich in de grond en

komen nu tijdens deze warmere lentedagen uit de grond. Het ven is aardig omgewoeld en het ziet er nu weer fris uit. Of dat deze radicale opruimactie een goede daad is geweest dat moet gaan blijken. We kunnen het als mens dan misschien veel mooier vinden, de leefomgeving voor vogels en dieren vind ik veel belangrijker. Wij mensen vinden maar dat we altijd moeten ingrijpen, dat we alles moeten behouden zoals het vroeger was. In sommige gevallen ben ik het daar zeker mee eens. En vind ik het heerlijk om te wandelen in een groene omgeving die al jaren zijn pracht en praal beleefd. Toch, soms draven we als mens ook een beetje door. Meestal vinden dieren

wel een weg. Ze vinden vaak en snel beter een manier van leven door verwoesting en verandering dan wij mensen. Zoals je het kunt zien bij de wolf en de jakhals. En wellicht ook bij de blauw-borst en de roodborsttapuit hier op het ven.

Niet iedereen is blij met de wolf

Niet iedereen is blij met de opkomst van de wolf. Toch hebben deze dieren een manier gevonden om te overleven. Dat het om een groep schapen gaat van Boer Jan, daar zitten we natuurlijk niet op te wachten. Maar moeten we dan als mens maar zeggen: ‘Weg ermee!’ Omdat een dier een nieuwe manier van leven heeft gevonden. Het blijft erg moeilijk want de wolf is eigenlijk geen dier meer wat nog echt in deze maatschappij en onze natuur past, maar van de andere kant gun ik hem een waardig leven. Want ieder levend wezen heeft recht op een bestaan.

Groot verschil tussen snoeien en radicaal wegmaaien

Het is een flinke snoei- en kapactiviteit geweest en ik snap goed dat je daaraan zult moeten werken anders groeit alles potdicht. Maar tussen snoeien en radicaal wegmaaien ligt nog altijd een groot verschil. Daar heeft deze vrolijke stadsvogeladviseur altijd wat moeite mee. Als natuurliefhebber en groot genieter van dieren groot en klein ben ik altijd voorzichtig met te veel tegelijk doen. Met te veel snoeien en te veel veranderingen.

Want zeg nu eerlijk... Het zijn en blijven de kleine dingen waar je zo intens van mag en kunt genieten.

Met veel Liefs,
De vrolijke Stadsvogeladviseur
Melanie van den IJssel