Beste Kiezers,

Wij moeten met z’n allen een energietransitie realiseren. Zodat wij in de toekomst energieneutraal kunnen zijn. Energiepark Wellsmeer lijkt daar het antwoord op te zijn. Laten we bouwen! In de verste uithoek van de gemeente Bergen, in het prachtige natuurgebied Wellsmeer, bouwen we een gigantisch Energiepark van rond de 200 miljoen euro. We plaatsen op 240 hectare bruikbare landbouwgrond (!) 1 miljoen zonnepanelen en 4 enorme windturbines van circa 250m hoog en voilà…we zijn energie-onafhankelijk!

Maar… deze energiewinning ligt wel wat ver van de huishoudens en industrie die deze energie willen gebruiken. Oeps! Oplossing: dan trekken we toch gewoon een enorme dikke hoogspanningskabel van 75 miljoen euro vanuit het Wellsmeer naar Venray? Gewoon, dwars door ons Natura 2000 park en onder de weilanden van onze buren door, die daardoor de waarde van hun grondbezit zien verminderen! Onnodige geldverspilling, dat bijvoorbeeld beter uitgegeven kan worden aan het plaatsen van zonnepanelen op de daken van huizen en fabriekshallen. Of bijvoorbeeld aan de zo gewenste rotonde bij de Wezerweg die ons al langer is beloofd. Dat de kraanvogel, hèt symbool van de Maasduinen, hier zijn trekroute heeft en dat er 240 hectare vruchtbare grond voor wordt opgeofferd, vergeten we gemakshalve maar. Evenals de gezondheidsrisico’s van de windturbines voor mens, natuur en milieu. Gennep en Venray wisten het al langer: ‘wij willen wel investeren in duurzame energiewinning, maar koesteren tegelijkertijd ons unieke landschap door géén windturbines te willen plaatsen in de nabijheid van de Goudgroene Natuurzone en een Natura 2000-gebied.’(bron: www.venray.nl, www.gelderlander.nl/gennep)

Ook de landelijke politiek ( inclusief CDA en VVD) pleit voor het volgende: ‘bij aanleg van windturbines en zonneparken moeten natuur en landbouwgronden zoveel mogelijk worden ontzien. ’En wij dan? Wij in het Knikkerdorp die dit alles in hun achtertuin krijgen? Waarom is de gemeenteraad nooit bij ons gaan peilen hoe wij hierover denken? Gewoon door een gesprek met ons aan te gaan, van deur tot deur? Wij nodigen de wethouder graag uit voor een goed gesprek, waarin wij genoeg alternatieven kunnen bieden die efficiënter, goedkoper en minder milieubelastend zijn. Wij zeggen namelijk: bouw een energiepark daar waar de energie het meest wordt gebruikt; op een industrieterrein en niet bij een natuurpark! Wij hopen dat u aan ons in Well zult denken de komende gemeenteraadsverkiezingen. Dan danken wij u alvast hartelijk!

T. van Ewijk
P. Kessels