Vragen

Op de achterkant van de Maasduinen Courant van donderdag 24 februari staat een mooi artikel over het Energie Landgoed Wells Meer. Echter roept dit artikel bij mij meer vragen op dan dat er duidelijkheid gegeven word over de verschillende onderwerpen. Let wel , Ik ben vóór dit initiatief waarbij de gemeenteraad de lat hoog legt onder het motto "Wie niet waagt wie niet wint "en "Niet geschoten is altijd mis".

Er wordt in het artikel vermeld dat men plaatselijke ondernemers steunt. Waarom klagen er dan zoveel ondernemers dat hun initiatieven eerder worden gedwarsboomd door de gemeente dan dat ze worden gehonoreerd. Tevens wordt vermeld dat alle energieopwekking geconcentreerd moet worden in Energie Landgoed Wells Meer. Betekent dit dat elk particulier initiatief geen kans van slagen heeft? En, hoezo versterken we met de nieuwe natuur de structuur van ons Nationaal Park de Maasduinen? Gaarne meer duidelijkheid.

En hoezo dat kostbare natuur en landbouwgrond niet meer wordt opgeofferd? Is Wellsmeer geen kostbare landbouwgrond? Mooi dat we ieder jaar 1,5 tot 2 miljoen euro in de gemeentekas gestort krijgen als opbrengst uit het Wellsmeer. Gaarne meer uitleg en onderbouwing van deze cijfers. Het is algemeen bekend dat de terugverdientijd 7 tot 10 jaar is voordat een investering in zonne-energie een positieve bijdrage gaat leveren. Dus is de vraag: "Vanaf wanneer denkt men dat de 1,5 tot 2 miljoen euro een bijdrage zal leveren aan de gemeentekas?"

Dan rest nog de vraag over de hoogspanningskabel die in 2025 aangelegd zal worden van Wellsmeer naar Venray en in 2026 in gebruik genomen zal worden. Is er dan nog voldoende capaciteit over op het Venrayse hoogspanningsnet voor de Bergense/Wellsmeerse stroom?

Ik ben me ervan bewust dat door de Coronapandemie er al twee jaar geen informatiebijeenkomsten zijn geweest en hierdoor het draagvlak voor dit project niet is toegenomen onder de Bergense bevolking. Om het draagvlak onder de Bergense bevolking te verhogen voor dit mooie project , adviseer ik om nog beter te communiceren en vanaf nu weer informatie bijeenkomsten te organiseren.
Nogmaals voor alle duidelijkheid : Ik ben vóór dit project maar wil wel als inwoner van deze mooie gemeente Bergen graag duidelijk geïnformeerd worden over de besteding van ons gemeenschapsgeld.

Met vriendelijke groeten,
Alex Ebbing