Lees je liever het hele verhaal of alleen de krantenkoppen?
Lees je liever het hele verhaal of alleen de krantenkoppen? Foto: Melanie van den IJssel

Hele column of krantenkop

Ons uitgestrekte wandelgebied het 'Nationaal Park de Maasduinen’ met al haar aanliggende natuur, zoals de Eckeltse Bergen, Landgoed Bleijenbeek en De Hamert. Als wandelaar kun je hier wel degelijk aan je trekken komen. En dan heb ik het nog niet over al die heerlijke nieuw aangelegde stukjes aan de Maas. Of je nu graag wandelt of fietst... de Maasduinen geven je iedere dag weer een nieuwe beleving.


En niet alleen bij de mens maar wat dacht je van je viervoeter. Als je als viervoeter zo aan de rand van de Maasduinen kunt vertoeven dan ben je daar natuurlijk intens blij mee. Want hoe leuk is het om hier te mogen ravotten?

Aangelijnd of los, genieten doen ze toch

Of het nu aangelijnd is of los, genieten doen ze wel degelijk. En ze zijn zo dankbaar, en zo snel tevreden. Een dennenappel of een oude afgewaaide tak, zelfs met een dor blaadje kun je spelen. Er begeven zich onder de honden ook echte jagers. De varianten met een krachtig jachtinstinct. Die kunnen zich ook verblijden

met een dennenappel, maar als ze een vers konijntje of een sappig duifje kunnen vangen zullen ze dat beslist niet laten. Als baas kun je natuurlijk wel ingrijpen en hoeft het zover wellicht niet te komen.

Maar wat is het dan leuk als de zon weer wat vaker schijnt. Dat je de jas aan de kapstok kunt laten hangen en je op bloten voeten weer door de tuin kunt lopen. Dat alle zomergasten weer zijn gearriveerd. De gierzwaluwen weer gieren, de zoemers weer zoemen en de kraaien weer kraaien. De Koekoek, De jonge pulletjes die je hier aan overvloed kunt waarnemen op de vennen en langs de Maas. De mooie blauwborsten op het verse ven, en de ploegdrievers of

beter bekend als de kwik-staart die langs de mooie fietspaden in de weilanden volop aanwezig zijn. De bramen die zich beetje bij beetje gaan ontwikkelen. Alle bomen die weer vol en groen in hun blad zitten en de mierenhopen die er gelukkig steeds meer bijkomen in de Maasduinen.

Als mens genieten we, maar als hond ook

En als mens kunnen we genieten van de kleine dingen, juist die minuscule, normale en misschien wel vanzelfsprekende momenten die zijn het mooiste maar daar geniet je viervoeter nu juist ook zo van. Dankbaar zijn voor iedere dag, voor dat plasje wat je kunt doen

tegen die grote oude eik, of tegen die omgezaagde berkenstronk. Een vlieg vangen in de lucht of misschien als de baas net even niet oplet, die sappige duif te grazen nemen.

Volop genieten betekent ook de tijd nemen, het betekent niet even heel snel een rondje lopen. Niet voor jezelf en ook niet met je viervoeter, want zeg nu zelf... Je leest nu eenmaal ook het liefst die gehele column in plaats van de kop van een verhaal. Zo snuffelen honden ook graag even uitgebreid bij een struik en vinden ze het snel doorlopen en het alleen maar koppen lezen ook niet fijn. Dus, zoals de titel luidt: ‘Graag een gehele column, maar liever geen koppen.’ Is bij deze uitgelegd. Nou ja,

uitgelegd... het komt erop neer dat mens en dier graag samen kunnen genieten, en soms in ons hectische leventje gebeurt het wel eens, dat die gehele column niet gelezen kan worden omdat de volgende afspraak weer voor de deur staat. Ach, en als de column saai is, is er nog niet zo heel veel aan de hand, maar wat als hij wel degelijk de moeite waard is?

Neem even de tijd en lees tot het einde

Dan wil je hem natuurlijk ook echt tot het einde lezen, en niet tot halverwege. Wat te doen bij die momenten. Dat is eigenlijk heel simpel. Vervang jouw koppen voor columns. Met andere woorden, neem je tijd. Plan je dag. Wie doet je uiteindelijk wat? Het klinkt heel eenvoudig en zeker niet voor iedereen haalbaar, maar waar zit het hem dan in? Te veel werk, te druk met social media, met sporten? Je maakt je zo druk als je zelf wil.

De column is veel leuker dan alleen koppen lezen

Het is het geheel omdraaien en het andersom bekijken. Maak een planning die voor jou, het juiste effect geeft, en ja, dat is echt mogelijk. Dat kan niet als je alles tegelijk wilt. Je moet een beetje wegstrepen, maar uiteindelijk levert dat zijn vruchten af, en zul je merken dat die columns vele, maar dan ook echt vele malen leuker zijn dan alleen maar koppen lezen. Voor jou, maar ook voor je viervoeter, je kater of je hamster.


We gaan lekker de Maasduinen in. Met of zonder hond. Met of zonder camera, we gaan alles lekker omgooien en dubbel genieten, wat dat mag, en dat kan en daar heb je totaal geen toestemming voor nodig. Dat mag je allemaal lekker zelf indelen. Op naar die kraaiende kraai, die oude eik of wellicht toch dat sappige duifje.


Geniet van het moment, geniet in de Maasduinen.

Met veel Liefs
De vrolijke Stadsvogeladviseur
Melanie van den IJssel