Afbeelding
Foto: Melanie van den IJssel

Topdrukte bij het schoolplein

Ik kan me nog goed herinneren dat mijn vader en moeder mij over vroeger vertelden. Ja, want vroeger was het toch allemaal anders. Nu betrap ik mezelf erop dat ik deze zin ook wel eens gebruik. Omdat het vroeger simpelweg ook gewoon anders was. Of het nu wel of niet beter was, daarover schrijf ik wellicht een volgende keer.

Vroeger ging je bijvoorbeeld met de voet of de fiets naar school. Vroeger hadden we geen mobieltje en was de term HTML geheel onbekend. Vroeger waren de meeste vrouwen nog gewoon huisvrouw. En waren we blij met één auto. Als je tegenwoordig tijdens een sollicitatie aangeeft dat je geen auto bezit, staat er waarschijnlijk meteen een vinkje achter je naam. 

Zonder auto tel je al bijna niet meer mee

Vroeger had je ook geen eenrichtingsverkeer. Daar weten ze tegenwoordig wel raad mee. Met zo’n eenrichtingsweg. Een weg, waar je alleen maar van één kant mag inrijden. Zo een weg ligt er ook naast het schoolplein. En ik kan heel goed begrijpen dat het veiliger is, zeker voor de jeugd die op de fiets naar school komt, en zeker ook voor het oversteken. Echter vraag ik me wel af hoe het zit met al die auto’s met daarin kinderen die naar school worden gebracht. (Dat was vroeger echt niet zo.) Je mag dan maar van één zijde deze straat in rijden... Eenrichtingsverkeer, weet je nog. Maar deze hele straat en eigenlijk is het niet alleen ‘deze’ straat, nee, zelfs tot vooraan bij de bejaardenhuisjes worden auto’s geparkeerd om de jeugd netjes bij school af te zetten. Overzichtelijk is het zeker niet. Ik heb meegemaakt dat ik aan de kant moest omdat een meneer met een busje, tot helemaal vooraan het paaltje wilde rijden. Ik stond daar met een vriendin te praten en deze meneer wilde per se een meter verder rijden om zijn zoon te laten uitstappen.

Iedereen wil zo dicht mogelijk bij de ingang uitstappen

Talloze auto’s worden er iedere morgen bij school geparkeerd en dan heb ik het over de basisschool in Nieuw Bergen. Deze kinderen zullen wel niet uit de buurt komen anders zou je verwachten dat ze met de fiets komen. Aangezien we met z’n allen druk bezig zijn met het stikstofprobleem en dat we een steentje willen bijdragen aan het milieu en onze mooie Maasduinen. Zijn verschillende mensen nog meer bezig met zichzelf en hebben daardoor een enorm druk bestaan. Want tegenwoordig kan de huisvrouw ook gaan werken en dan kom je al bij het eerste probleem... ‘Hoe komt de jeugd op school?’ Ik vind het schokkend dat ik iedere morgen zoveel heisa en gedoe zie ontstaan om alleen al je kind op school te krijgen.

Gelukkig zie ik ook veel jonge moeders en vaders die hun kind niet iedere dag met de auto afzetten en te voet of met de fiets hun kind naar school brengen, soms zelfs met de hond en soms gezellig met oma. Dan heb je ook nog dames die het ongelooflijk onhandig vinden dat je met de hond naast het schoolplein loopt, want dat blijkt volgens deze dames niet handig te zijn, zo net rond dit tijdstip. Dit geloof je toch werkelijk niet?

En dan ook nog klagen over wandelen met je hond

Van een eenrichtingsweg tot een verbod op wandelen met je hond op tijden dat ouders hun kinderen naar school brengen. Daar moet ik toch nog wel een opmerking aan toevoegen. Ik zie regelmatig flinke drollen liggen op het parkeerplekje waar de jeugd zijn fietsen parkeert. Kijk, dat is pas een punt om over te zeiken. Dat is iets wat vroeger misschien voorkwam, maar wat nu niet meer van deze tijd hoeft te zijn. Tegenwoordig zijn er poepzakjes, en de Action heeft er zoveel dat ze ze verkopen, dus geen excuus. Heeft de hond zijn drolletje gedraaid, heel simpel... Ruim het dan ook gewoon even op. Zo is iedereen blij. Wellicht ook de dames.

Nadenken over het gebruik van je auto

Over de topdrukte aan auto’s mag ook best eens gebrainstormd worden. Want zeg nu eens heel eerlijk. We willen allemaal een beetje meedenken over een mooie en frisse natuur. Onze jeugd moet kunnen opgroeien in een groene gemeente. Natuurlijk als je slecht ter been bent vind ik het meer dan normaal dat je kiest voor wat hulp en dat je de auto neemt. Prima plan. Maar we willen onze jeugd toch ook wat goeds meegeven? Dat begint ‘s morgens vroeg al, als ze naar school gaan.

Want ja, vroeger was het anders en of dit nu goed of slecht is, daarover mag je de aankomende zomervakantie best even gaan nadenken. Ik wil niemand beledigen maar het is gewoon een vraag. Misschien dat het je iets brengt.

Een hele fijne vakantie allemaal, geniet van het buitenleven en geniet van de mooie Maasduinen.

Met Veel Liefs
De Vrolijke Stadsvogeladviseur
Melanie van den IJssel

Afbeelding