De Franse veldwesp maakt sinds enige jaren zijn opmars in Nederland
De Franse veldwesp maakt sinds enige jaren zijn opmars in Nederland Foto: Melanie van den IJssel

Wespen

We zouden een horrorzomer krijgen volgens de geleerden. Dat houdt in dat we veel last van wespen kunnen ondervinden. Ze zouden er niet alleen al vroeg in de zomer zijn, maar ons ook in grote aantallen komen vervelen. Wespen zijn voor veel mensen een groot probleem, het geeft stress en complete paniekaanvallen. Met name op een terras gebeurt het maar al te vaak dat glas en stoel omvervallen om op welke manier dan ook te vluchten voor een wesp.

 
Bij gebakskraampjes, of zelfs buiten bij de Jumbo waar ze regelmatig smaakvolle hamburgertjes met broodjes verkopen zie ik regelmatig een jonge dame vluchten om ook maar uit de buurt te blijven van een wesp of bij.

Een wesp heeft het niet op ons gemunt

Zo’n wesp heeft het helemaal niet zo op ons gemunt. Meestal bekijken ze de menukaart en vliegen vervolgens naar een ander tafeltje niet wetende dat daar dezelfde menukaart aanwezig is. Ze snuffelen een beetje aan een glas met frisdrank of kleven zich vast aan een stuk gebak bij de bakker in de vitrine. Nee, dat is niet fris en zeker niet fijn.

En als je paniekaanvallen krijgt door wespen dan is de zomer sowieso al een vervelende periode. Natuurlijk kun je ook binnenshuis dineren, helaas voor het meisje van de Jumbo kon zij haar gezellige maar vooral smaakvolle kraampje niet binnen bij de ingang plaatsen.

Een papiertje en een glas doen wonderen... Een vliegenmepper ook, hoor ik veel mensen zeggen. Wespen of bijenvangers, verdelgingsmiddelen, dat noem ik pas horror. Als kind zijnde was ik ook behoorlijk panisch voor insecten en kan mij heel goed voorstellen dat op het terras op sommige momenten de glazen omvallen en mensen het op een lopen zetten.

Gelukkig ben ik deze fase voorbij en besef ik dat ook deze dieren een nut hebben, hoe ongeloofwaardig het misschien ook klinkt. Voor mensen met een allergie ligt het natuurlijk een stuk anders. Dan ben je beslist een stuk oplettender.

Wel even opletten als je een allergie hebt

In Nederland komen de gewone wesp, de Duitse wesp en de hoornaar het meeste voor. En vergeet de fopwespen niet. De naam zegt het al. Het zijn geen wespen maar zweefvliegen en zijn totaal onschuldig omdat ze niet steken. Deze zweefvliegen hebben een totaal andere vleugelstand maar worden wel heel vaak

met echte wespen verward. De Duitse wesp is wat slanker dan de normale wesp, de hoornaar is drie keer zo groot en ziet er heel imposant uit. Ondanks zijn grootte is hij veel minder agressief en is zijn steek ondanks zijn afmeting veel minder pijnlijk. Dit drietal heeft gemeen dat ze samenwonen in een nest. Er is dus een koningin aanwezig. Het merendeel van de wespen leeft solitair, daarbij zijn sommige wespensoorten echte rovers maar zijn er ook soorten die zorgen voor bestuiving van planten en gewassen. Nu zul je denken dat alleen het laatste soort goed is, maar dat is niet helemaal waar. De roofwespen leggen vaak eitjes in andere insecten of wespen. Dat heet parasiteren.

Het is een heel natuurlijk verschijnsel maar heeft ook wel een beetje een bittere nasmaak. Wat is hier dan goed aan, zou je denken. Deze koekoekswespen worden ingezet in kassen om bijvoorbeeld de witte vlieg te bestrijden.

Wespen ingezet om insecten te bestrijden

Sluipwespen, galwespen... De wespen die eitjes leggen onder het blad van een Europese Eik, waardoor er galappels ontstaan. Deze galwesp zal ik verder toelichten in een volgende column. Want binnenkort zijn ze zeker weer te vinden... Ook in onze mooie Maasduinen. De mooie kleurrijke galappels.

Maar om nog even terug te komen op de wesp, die regelmatig een menukaart komt inspecteren en die zich verdoet aan het aanbod van zoetigheid zoals frisdranken of heerlijke Berlinerbollen.

Tja, hoe kan ik jullie nu in deze column overtuigen dat wespen gewoon wespen zijn. Dat ze soms een beetje liggen te vervelen geef ik toe, maar als je probeert je angst opzij de zetten valt het echt mee.

Zet je angst opzij en raak niet in paniek

Wespen kunnen zich wel degelijk goed gedragen. Dus voor iedereen, ook het meisje van de Jumbo heel veel sterkte gewenst met de aankomende horror nazomer. Maar bedenk bij een volgende keer... Het zijn de menukaartjes waar ze op spieken en allee, soms nippen ze even aan je cola om vervolgens verder te reizen naar hun nest, of naar het topje van de parasol.

Het is zomer mensen!
Wie doet je wat.

Met Veel Liefs
De Vrolijke Stadsvogeladviseur
Melanie van den IJssel