Afbeelding
Foto: Chris Smits

Ingezonden: De Vogellaan

Ingezonden Ingezonden Maatschappelijke discussie Politiek

De Vogellaan is een geasfalteerde weg in Nieuw Bergen. Het is ook een ontsluitingsweg voor de aanliggende straten, zoals Meeuwstraat, Eikstraat, Patrijsstraat, Fazantstraat, Havikstraat, Sperwerstraat, Buizerdstraat en Oude Bergse Heide. Op de kruising met de Oude Baan, gaat de Vogellaan over in de Ontginningsweg. Kortom best een belangrijke weg.

In de loop de jaren (vele) sleet de Vogellaan natuurlijk, terwijl ook de aan de kant staande bomen met hun wortels een stevige aanslag deden op het wegdek. Misschien was de bomenkeus destijds niet de juiste, maar ze staan er nu eenmaal. Ook in de loop van de tijd ontstonden scheuren en slechte plekken. De goot voerde het water niet meer juist af, enz.

Tijdelijke reparaties werden soms uitgevoerd en dus werd de weg ook nog eens een lappen deken. Ook de voetpaden leden onder dit alles.

Uiteindelijk bedacht iemand bij de gemeente, dat er wat moest gebeuren. Je zou verwachten een compleet nieuw wegdek en een (permanente) oplossing voor de boomwortels. Het werd een project, dat niet binnen afzienbare tijd kon worden uitgevoerd.

Allereerst werden de bomen aangepakt. Je zou denken, dat de beste oplossing zou zijn het plaatsen van nieuwe bomen, die naar beneden groeiende wortels hadden in plaats van die wortels, die alsmaar het wegdek bedreigen. Ervaring op de Meindert Hobbemastraat heeft immers geleerd, dat de tijdelijk oplossingen uiteindelijk niet goed blijken te werken. De wortels komen steeds weer terug en zo wordt het toch nog duur.

De gemeente ging echter voor wegversmallingen, zodat de bomen meer ruimte kregen. Dat stelt dus het probleem weer eventjes uit. Dat de verkeersveiligheid er zeker niet op vooruit ging was een ondergeschikt iets. Het zal vast wel een minimale breedte hebben op de uitstulpingen, maar overzichtelijk en veilig voelt het niet aan, zeker niet in de bocht. Het is een kwestie van wachten op de aanrijdingen. De bomen vervangen ware beter geweest. En wees eerlijk in de gemeente Bergen staan heel veel bomen, dus dat had best gekund. Na een paar jaar zijn ook nieuwe bomen weer van behoorlijke omvang.


Bijschrift - Wegversmalling om de wortels meer ruimte te geven

Daarna werd het volgende onderdeel aangepakt. Putten werden verhoogd, want dat was blijkbaar nodig. Toen dat gebeurd was, was het voor fietsers uitkijken, dat je niet tegen zo’n putrand aanfietste, want voor je het wist zou je een lekke band kunnen hebben. Nee het werd er niet gemakkelijker op om te fietsen over de Vogellaan.


Bijschrift - De putten steken ver boven het asfalt uit

Ook de voetpaden werden aangepakt. Nou ja, het resultaat was niet fraai. Een stukje asfalt hier en ergens anders dan maar een zandpad. Dat zag er vast mooi uit vond de gemeente. Dat je de modder dan naar binnenliep maakte voor de ambtenaren niet uit. Die woonde toch niet daar. Klachten daarover werden zelfs serieus genomen. Dat stuk werd opnieuw gedaan. Nu met klinkers. Probleem opgelost, maar de uitstraling van de weg blijft natuurlijk een rommeltje.

De firma Asfaltbouw verspreidde bewonersbrieven, die van geen kant klopten. Bovendien ging het niet door en werd het een week opgeschoven. Wat werd er eigenlijk opgeschoven? Oja ze gingen een laagje afkrabben en nog meer pleisters aanbrengen en dan een laagje erover. De pleisters in de bochten en trouwens ook op de rechte stukken werden al gauw weer kapot gereden en het moest weer over. Weer een tijdje later, kwamen ze teren en split aanbrengen. Zorgvuldig??? Welnee, natuurlijk niet. Het was haastwerk. De wals er een keer over en dan moest het autoverkeer de rest maar doen. Fietsers durfden sowieso niet meer over de Vogellaan te fietsen, bang dat ze vielen en ja, ook die putrandenstaken nog steeds uit. Inmiddels heeft de gemeente bericht dat de putten weer aangepakt gaan worden. Net nieuw en nu al niet meer in orde. Wat een gepruts en wat een kosten. De goten werden nog slechter en de randen van het asfalt zijn her en der gewoon enkelbrekers en ook niet eens recht.

Inmiddels komt de ondergrond alweer naar boven, zijn sporen al weer uitgesleten en heb je het idee, dat je over een weg rijdt, die na jaren misschien eens aangepakt zou moeten worden. Je denkt, waarom kan dat nu wel op andere plekken? De Aijerdijk helemaal opnieuw geasfalteerd. Zag er weer prima uit, maar specialisten keurden het toch af en alles moest over. Hij ziet er nu geweldig uit. En dat zal wel jaren nog zo blijven. De Walbeckerweg in Wellerlooi is ruim 10 jaargeleden ook aangepakt en ziet er nog steeds mooi uit. De provincie heeft de N271 tussen rotonde en Wellerlooi aangepakt: uitstekend. De weg tussen Bergen en Aijen is ook al weer langer geleden aangepakt en is nog steeds prima. Zo zijn er nog wel meer wegen, die aantonen, dat het wel kan. Maar binnen de bebouwde kom, waar onze eigen inwoners ook belasting voor betalen lukt het blijkbaar niet. 

De gemeente moet zich schamen. Diep schamen!!!!

Een bezorgde, kritische burger van onze mooie gemeente.