De kruisspin is de 'grande dame' in haar grote web
De kruisspin is de 'grande dame' in haar grote web Foto: Melanie van den IJssel

Het is weer herfst

Zodra de ‘R’ weer in de maand is voel je het meteen. Want september is de maand van een nieuwe start, een nieuw seizoen en de maand van verandering. Of je het nu viert op 1 september of op de 21ste. We komen er nu niet meer aan onderuit want het is herfst. Tenminste op het noordelijk halfrond. De tijd van verandering, van zomerse salades naar stoofpotjes, van wraps naar pannenkoeken en van yoghurt naar rijstepap. Van gekoelde drankjes naar een kopje thee, en misschien voor de echte liefhebber dat warme kopje chocolademelk. De korte broek wordt vervangen voor een donkere jeans en de teenslippers of wel de flip-flops worden opgeborgen voor een partij nieuwe sneakers.


De bladeren verkleuren en de dieren gaan op zoek naar een wintervoorraad. Spinnen weven hun beste creaties in de vorm van een web en de atalanta fladdert als laatste vlindersoort nog even door, alsof hij er geen genoeg van kan krijgen. De avonden en de ochtenden zijn bedolven onder een laagje dauw, regen komt wat vaker opzetten maar vergeet niet dat de herfst ook prachtige zomerse dagen in het verschiet heeft. Dagen voor een prachtige wandeling, dagen dat je met een jasje gewoon nog heerlijk van een terrasje kunt genieten. En dan mag de ‘R’ wel in de maand zitten, het is natuurlijk niet zo dat je maar meteen aan een vitamine
reeks moet beginnen, want je wordt niet meteen verkouden van deze medeklinker.

Heerlijke herkenbare herfstgeuren

De herfst geeft ook heerlijke geuren, herken je dat? Terwijl je in het bos loopt en je de geur van paddenstoelen ontdekt? De geur van vallende bladeren en natte of zelfs doorweekte dennenappels? Natte dennennaalden, het groene mos met als hoofdprijs een groepje eekhoorntjesbrood. De vliegenzwam, deze mooie paddenstoel komt steeds vaker al tevoorschijn in september. En dan de ware kunstwerken tussen de

heidestruiken. De prachtig spinnenwebben van de kruisspinnen.

Bij herfst horen nu eenmaal spinnen. Groot en gelukkig vaker ook wat kleiner. En de kruisspinnen zijn dan toch wel op hun opperbest. Met hun prachtige kruis getekend op hun bovenlijfje spinnen ze webben tussen de heide. Als je op een vroege zonnige morgen in de maanden met de ‘R’ een wandelingetje maakt zul je versteld staan van hun hoeveelheid. Maar ook van hun bijzonderheid hun bijzondere manier van leven en vooral overleven. Deze spin heeft een levens-cyclus van twee jaar. In deze maand begint de paring en de bevruchte eitjes zullen

moeten overwinteren, waarna ze in de lente uitkomen. Het jaar erop is de spin pas volwassen en zal in de herfst weer gaan paren. Het is een vrij grote spin die niet zo snel uit haar webje verdwijnt. Je zult ze dan ook niet snel over het hoofd zien omdat ze als een waardige dame zal blijven zitten. Het web wordt iedere dag gerepareerd en daarom is de kruisspin het merendeel van haar bestaan bezig met zijn of haar web. Een goede reden om dubbel te genieten van deze spinnensoort als je eens over de hei loopt. Mopper dan ook niet als je in het donker de vuilcontainer aan de straat wil zetten en je door een web heenloopt.

De herfst heeft zoveel moois maar soms kan het een kleine wenteling geven. Deze wenteling zorgt voor weinig teleurstelling omdat de herfst zoveel moois bezit en je moeilijk lang kwaad kunt blijven. Want waar je ook kijkt overal ontwaakt de sfeer van dit seizoen. En of je het nu wilt of niet, je gaat uiteindelijk gewoon mee met de flow. De herfst is nu echt volledig van start gegaan.  

De nazomer is voorbij de herfst is begonnen

De nazomer is voorbij en beetje bij beetje verandert het weerbeeld, dalen de temperaturen en de dieren maken zich gereed voor hun winterslaap. Rupsen zullen zich verschuilen, vogels trekken weg, maar daarvoor in de plaats krijgen we nu te maken met de wintergasten die zo langzamerhand komen binnendrijven. Goudhaantjes, kramsvogels en de noordelijke populatie mezen. De eekhoorntjes en de egels zullen een geschikte slaapplek gaan zoeken terwijl de kruisspin bij elk weerbeeld steevast in haar kunstwerk zal blijven zitten.

Wij mensen moeten vaak aan deze omschakeling wennen, maar na een lange en bloedhete zomer geeft de herfst ook een beetje rust, en bestaat de mogelijkheid om weer wat te ondernemen. Om weer wat nieuwe kookmomentjes in te lassen, om te genieten van al die lekkere theesmaakjes, want de ijsthee gaat voor een poosje echt terug in de kast. Het dekentje komt voor de dag en de kaarsjes gaan aan. Zelfgebakken koekjes, het oude breiwerk van vorig jaar komt uit de mand en de echte liefhebber heeft zijn stekkie al getransformeerd naar herfstsfeer en heeft natuurlijk al bij de Action wat kerstspullen bemachtigd.

Het is herfst! De wandel-schoenen en de gele regenjas staan en hangen paraat. Het stoofvlees staat te pruttelen en wellicht is de rijstepap aan het afkoelen. Blaadjes waaien tegen het raam en een pimpelmees snoept stiekem uit de pot met pindakaas. Het najaar is van start gegaan, en zoals de kruisspin haar beste beentje voorzet, zo gaan wij mensen gezamenlijk de herfst in.

Met een opgeheven snoet en de neus in de wind zullen we gaan genieten van al het moois wat dit seizoen te bieden heeft.

Met Veel Liefs
De Vrolijke Stadsvogeladviseur
Melanie van den IJssel