Cora Leek
Cora Leek Foto: Cora Leek

Column: Pinocchio

Column Column

In 1967 introduceerde de Raad van Europa de term ‘Permanente Educatie’. Elk individu moet zich naar vermogen kunnen ontplooien.
Een leven lang leren houdt meer in dan her- en bijscholing aan opleidingsinstituten. Van de buurjongen leerde ik ‘met losse handen’ fietsen. Toen mijn vriendje op de middelbare school me achterbaks dumpte, wist ik hoe het was om buitengesloten te worden.

Vaderlief hamerde erop dat ook meisjes financieel zelfstandig moeten zijn. Mijn schoonzus deed voor hoe je hoeslakens kunt opvouwen. Mijn zwager gaf me het recept voor luchtige oliebollen. Propere schoonmama gaf me ongevraagd tips voor het huishouden.

Pinocchio weet dat hij niet mag jokken, op straffe van het groeien van zijn neus. Mens-erger-je-niet is een mooi voorbeeld van leren je verlies te incasseren. Legpuzzels van 3000 stukjes maken is een oefening in geduld. Van schaken leer je een paar zetten vooruit te denken.

Een zekere politieke leider heeft waarschijnlijk het verhaal van Pinocchio niet gelezen. Gezelschapsspellen zijn niet aan hem besteed. Hij heeft uit de geschiedenis geen lessen getrokken. Als jokkebrok en agressor zal hij vroeger of later moeten boeten. Alleen een grote kokkerd van een neus is niet genoeg.

Wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten.
Ik hoop dat het flink pijn doet.

Cora Leek