Pico Bello club Well
Pico Bello club Well Foto: Chris Smits

Geheime vergadering maakt definitief eind aan Pico Bello

Algemeen Maatschappelijke discussie

Well | Tijdens een geheime vergadering heeft de gemeenteraad van Bergen een voorbereidingsbesluit genomen om het bestemmingsplan van de Pico Bello Club per direct te veranderen van seksinrichting naar woonbestemming. Dit besluit is genomen nadat de eigenaar de gemeente had gedreigd dat er weer een seksclub zou komen, als hij niet meer dan de aangevraagde zeven appartementen ter plaatse zou mogen bouwen. Door dit besluit kan de eigenaar alleen nog maar woningbouw realiseren op het terrein, conform de wens van de gemeente.

Waarom? Motivatie college
Op de locatie Moleneind 2a te Well was tot enige tijd geleden Club Pico Bello in bedrijf. Deze voormalige seksclub heeft al enkele jaren geen vergunning meer, staat leeg en is inmiddels door brand verwoest. De behoefte aan locaties met een bestemming die de vestiging van een seksinrichting in onze gemeente mogelijk maakt is niet groot. De laatste jaren hebben meerdere locaties die deze bestemming hadden op verzoek van de eigenaren een andere bestemming gekregen. Dit hebben we als gemeente ook gestimuleerd. Al in 2017 hebben we de eigenaren van de seksinrichtingen laten weten dat ze bij een herziening van een bestemmingsplan vrijstelling kunnen krijgen van de leges.

Wij denken dat met het herzien van de bestemming naar een woonbestemming het perceel een bruikbare bestemming krijgt. Hiermee wordt langere leegstand, verdere verpaupering en hergebruik van de oorspronkelijke functie voorkomen. Reden voor het college om op 2 november 2021 positief te besluiten op het principeverzoek voor het realiseren van 7 appartementen op deze locatie.

De initiatiefnemer geeft echter nu aan dat dit plan in de huidige markt onvoldoende mogelijkheden biedt om de locatie met een positief saldo te ontwikkelen. Hij wenst meer bouwmogelijkheden of zal anders de locatie verkopen aan een nieuwe exploitant voor een seksinrichting. Daarbij zal een upgrade plaatsvinden van de activiteiten en dit zal naar verwachting circa 150 tot 300 vervoersbewegingen per dag met zich meebrengen. Dit is vanuit meerdere redenen, maar zeker ook ruimtelijk ongewenst.

Het toestaan van meer woningen op deze locatie is problematisch vanwege de ruimtelijk/planologische beperking op het perceel, namelijk de ligging binnen Goudgroene natuurzone. Reden voor de gemeente om het overleg aan te gaan of dat het mogelijk is om de locatie te verwerven. Op die manier hebben we als gemeente de regie en kunnen we ongewenste ontwikkelingen tegen gaan. Op termijn kan de locatie dan, mogelijk wel met een neutraal of licht negatief saldo, worden ontwikkeld. De eerste onderhandelingen hierover hebben echter nog niets opgeleverd omdat de aanbod- en vraagprijs ver uit elkaar liggen. De dreiging van verkoop aan een nieuwe exploitant wordt hierdoor meer reĆ«el. 

Met name het heropenen en vergroten van de locatie tot seksinrichting is om meerdere redenen een ongewenste ontwikkeling. Ook vanuit ruimtelijke optiek. Wij hebben daarom onderzocht in hoeverre de mogelijkheid bestaat deze ontwikkeling op het planologisch spoor te blokkeren. De Wro biedt hier het instrument van de voorbereidingsbescherming voor. Dit is dan ook wat wij hier voorstellen.