Cora Leek
Cora Leek Foto: Cora Leek

De helden van nu

In het Verenigd Koninkrijk is weer een nieuwe premier opgestaan. Hij moet de rol van held en Heiland spelen en het land uit het politieke moeras trekken.

Bij zijn benoeming heeft het vast geholpen dat hij multimiljonair is. Zo zijn er meer spelers op het wereldtoneel met zakken vol geld. Berlusconi, Poetin en Trump zijn een paar voorbeelden van jongens die ver van het gewone volk afstaan, alleen al door wat ze zichzelf kunnen veroorloven. Of ze nu wel of niet vroeger gewoon een krantenwijk hadden en zich hebben opgewerkt, biedt geen garantie dat ze zich kunnen inleven in de alledaagse zorgen van burgers, terwijl ze zelf bulken van het geld.

Of houden wij gewone burgers zelf de kloof tussen modaal en stinkend rijk in stand? Wie klaagt erover dat topsporters miljoenen aan prijzengeld in de wacht slepen? Dat dj's en televisiepresentatoren tig keer modaal uitgekeerd krijgen lijkt het nieuwe normaal.

We vergapen ons aan de jurken en juwelen van Máxima en ‘de prinsesjes' en doen mee aan een loterij in de hoop de jackpot te winnen. Kleine prijzen scoren niet op het scherm.

De tijd waarin we met een kleine inzet wedden op Ard en Keessie is voorbij.
Onze helden van toen zijn dood,
leve de helden van nu!


Cora Leek