Laat gewoon wat herfstbladeren liggen op een plekje waar je er zelf geen last van hebt
Laat gewoon wat herfstbladeren liggen op een plekje waar je er zelf geen last van hebt Foto: Melanie van den IJssel

Blaadjes Obsessie

Tegenwoordig schijnt er een totaal nieuwe bezigheid te zijn ontstaan, die obsessieve trekjes begint te vertonen. Want van een bezigheid gaat het vaak stiekem naar een drang of zelfs tot grote ergernis. Een ergernis creëren rondom vallende bladeren. Het klinkt misschien als een grap, maar helaas gebeurt het steeds vaker dat mensen een obsessie hebben ontwikkeld met de gevallen bladeren tijdens de herfst.


De boom, je kent hem wel, die voor enorm veel zuurstof zorgt en daarbij de natuur een heleboel bescherming geeft. Deze boom heeft al sinds het begin van onze jaartelling bladeren. In de lente ontstaan de knoppen en zo ontstaan mooie lichtgroene bladeren. Zo rond oktober vallen deze bladeren naar beneden. Dat heet: ‘De Herfst’. Ook buiten de herfst kan het wel eens gebeuren dat bomen hun blad verliezen. Deze bladeren vormen een waar geschenk.

Want waar zijn bladeren nu eigenlijk goed voor?

Het is een natuurlijke mulch die onkruiden onderdrukken en ze maken meteen de

grond vruchtbaar. Tevens dus ook zeer geschikt voor je moestuin. Onder gevallen bladeren zitten veel kleine insecten, de zogeheten kriebeldiertjes die op het menu staan bij vogels en egels. Veel dieren overwinteren onder een dikke laag bladeren. Dus waarom zou je ‘alle’ bladeren opruimen als het goed is voor de natuur en de dieren? En zelfs voor je portemonnee!

In de gemeente Bergen heeft de afgelopen weken het veegwagentje overuren gedraaid. En ja, natuurlijk is het een fijn idee dat je met een scootmobiel of rollator fatsoenlijk over het trottoir bij de supermarkt kunt komen. Eikels en bladeren zijn soms een hindernis, zeker als je

wat minder goed ter been bent. In deze tijd hebben we de middelen dus waarom zouden we niet voor schone wegen zorgen. Een goede inzet dus. Maar dan moet dit veegwagentje ook bestuurd worden naar plekken waar veel blad ligt en waar de wat minder goed gebeende mens doorheen moet. En waar dan net niet is geveegd .

Een hele populatie vogels is verdwenen

Dat de gemeente Bergen het dan ook nog een wijselijk besluit vindt om een bedrijf in te huren die een prachtige reeks groen kort en klein maait. Daar word ik ontzettend verdrietig van. Een rijkelijk stuk groen gelegen aan de rand van

de school en de bejaarden-woningen in Nieuw Bergen, met een grote populatie aan vogels is volledig weg. De mensen die grenzen met hun achtertuin aan deze strook zouden hebben geklaagd omdat het groen over de schutting zou hangen. Maar als de gemeente Bergen het geheel ieder jaar netjes zou bijhouden was deze akelige maatregel niet nodig geweest. Nu zijn alle struiken weg, totaal geen bescherming meer voor de vele mezen, vinken, huismussen, rood-borsten, merels en boom-klevers, groenlingen, winter-koninkjes, putters en zelfs goudhaantjes!

Het wordt winter dus vogels hebben ook graag een warme stek om te schuilen als de

temperaturen onder nul gaan. Deze groene strook was een walhalla voor vogels en voor vogelliefhebbers. Om dan gewoon maar te zeggen: (niet door de gemeente, maar door de maai meneer.) "Deze vogels vinden wel een andere plek", vind ik wel heel erg gemakkelijk gezegd.

Nog geen reactie van de gemeente Bergen

Deze mannen die zijn ingezet door de gemeente heb ik aangesproken en deden waar ze voor gevraagd waren. Van de gemeente Bergen heb ik nog steeds geen reactie ontvangen. Dus; waarover het gaat is, zorg voor een goede snoei activiteit, hou alles netjes bij en veeg de bladeren in de herfst ook op de plekken waar het zeker nodig is. Helaas is het dilemma bladeren tot een hoogtepunt gerezen. De stelling luidt niet meer, ‘oh, wat leuk! Het is herfst’. Want zeg nu zelf, hoe natuurlijk is de herfst? Maar de stelling is tegenwoordig veranderd in: "Bah! Vervelende bladeren, kunnen deze bomen niet gewoon omgezaagd worden, want anders ‘moet’ ik de bladeren opruimen."

Laat alsjeblief wat bladeren liggen

Lieve mensen!!! Bladeren hoef je niet allemaal op te ruimen. Het is de gedachte erachter. Dat bepaalde mensen het idee ontwikkelen dat een tuin met bladeren niet opgeruimd lijkt gaat wel erg ver. Dat je een oprit of je gazon wat bladervrij maakt, zodat iedereen er op een fijne manier voorbij kan is natuurkijk geweldig. Bladeren kunnen soms wat hinder veroorzaken. Net zoals vallende eikels op een fietspad of overhangende struiken. Maar we bevinden ons in de herfst. Laat daarom dat hoopje bladeren achterin de tuin liggen. Laat de merel zijn winterhapje zoeken als hij de bladeren in je tuin omspit naar een verse worm of een sappig kevertje. Geef de egel zijn bescherming en gooi deze belachelijke blaadjesobsessie op die bladerhoop. Geniet in deze tijd van de omgang en geniet van elkaar.

Alstublieft, ruim niet als een bezetene alle bladeren op. Het is geen schande dat er wat bladeren in uw tuin liggen. En gemeente Bergen... Snoei met regelmaat en veeg ook op de wat minder begaande wegen. Zo is iedereen blij, en kan de egel fijn aan zijn winterslaap beginnen. Dank je wel.

Met Veel Liefs
De Vrolijke Stadsvogeladviseur
Melanie van den IJssel