De wormenboerderij in wording met een tweede leven voor de Maasduinen Courant
De wormenboerderij in wording met een tweede leven voor de Maasduinen Courant Foto: Melanie van den IJssel

Een wormenboerderij

Ik hoor u denken. Een wat? Een wormenboerderij. Sinds kort heb ik er een in mijn bezit. En ik wil u graag vertellen wat een wormenboerderij nu precies inhoudt. Heel kort door de bocht betekent het dat u thuis simpelweg op een duurzame manier uw GFT, het groente- fruit en tuinafval kunt verwerken. Vroeger gooiden we alle groenresten en tuinafval op de mesthoop. Maar een mesthoop is niet echt meer van deze tijd, nou ja. Ze bestaan gelukkig nog steeds. Maar de meeste mensen hebben er gewoon geen plek meer voor. 


Tegenwoordig willen we graag een steentje bijdragen aan de natuur. En een manier om te kunnen helpen is het zelf kunnen verwerken van GFT. En dit doe je met een mooie houten bak die is voorzien van grond en wormen. Wormen, regenwormen, pieren... Maar voor deze speciale en bijzondere verrichting heb je tijgerwormen en compostwormen nodig.

Wormen zijn er in vele soorten en maten 

Een worm is een worm zou je denken maar vergeet niet dat er maar liefs 25.000 soorten bestaan. Dat zou je beslist niet meteen verwachten. Maar om terug te komen

op de wormenboerderij, het zijn de compost- en de tijgerwormen die ervoor zorgen dat al uw groenafval en kleine hoeveelheden tuinafval omgezet worden naar compost. En deze compost is weer goed voor het gras en de planten in de tuin en de moestuin.

We scheiden al een heleboel zoals papier, glas, groenafval en restafval. Chemische producten gaan naar de chemokar, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het is een beetje wat je wil. Heb je geen compost nodig, dan zal een wormenboerderij ook niet snel bij je opkomen, maar wil je toch wat goede voeding voor je tuin of je gazon is dit natuurlijk een

superleuke uitdaging. Deze mooie houten bak, compleet gemaakt van 100% gerecycled materiaal staat meteen mooi in de tuin of je balkon.

Natte stukjes karton verbeteren het proces van composteren

En dan hoor ik u denken... Wat eten deze wormen dan precies? Naast tuinafval en groenresten zoals koffieprut, etensresten of schil van fruit voegt u ook karton toe. Je leest het goed. Het karton maak je nat en in kleine stukjes waarna je het vermengt met de kweekgrond en de wormen. Ook kun je bij koudere dagen en tegen fruitvliegjes wat kranten boven op het

compost leggen. Naast karton zijn ook eierendozen zeer geschikt. Let wel op dat je geen geplastificeerd en te veel bedrukt karton gebruikt.

Een wormenboerderij is buiten dat het een goede duurzame manier van composteren is, ook zeer leerzaam voor de jeugd. Natuurlijk moet je je wel eerst goed inlezen. De wormen hebben graag warmte nodig, zo zouden ze in de wintermaanden onder de tien graden minder veel produceren, en bij temperaturen onder de vijf graden gaan ze zelfs in winterslaap. Bij warmere temperaturen vermenigvuldigen ze zich, en zul je ook eitjes vinden waar

dan weer kleine wormpje uitkomen. Het leuke aan mijn wormenboerderij is dat ze dol zijn op de kranten die ik gebruik. Voornamelijk pagina 3 van de Maasduinen Courant valt in de smaak. Zo mag ik dan ook gerust zeggen dat De Maasduinen Courant mijn wormen voorziet van de laatste nieuwtjes binnen de Maasduinen. Plus dat ze er in de wintermaanden lekker warm bij zitten. Dat is eigenlijk toch best wel heel leuk. Maar natuurlijk kunt u iedere krant hiervoor gebruiken.

Nog even alle weetjes en feitjes op een rij

Dus nog heel even alle weetjes en feitjes op een rij. Wat moet je juist wel en beslist niet toevoegen aan je wormenboerderij: Wat je gerust mag geven zijn ‘on’gekookt tuin en keukenafval, fruit en groenteresten, aardappelschillen, snoeiafval en keutels van cavia en konijnen. Ook is karton (het liefst onbedrukt), keukenrol, stro en drooggras, eierschalen bladeren en notendoppen toegestaan. Wat je NIET moet toevoegen zijn gekookte groentes, vlees, vis en zuivel, etensresten met veel olie en boter, en met mate mag je eens een keer ui, knoflook en citrusvruchten toevoegen.

Maak je eigen compost in een wormenboerderij

Dus een wormenboerderij kan dik de moeite waard zijn. Voor jong en oud, het past in de tuin op je balkon en zelfs in de berging.

Heb je nu net als ik zoiets van Ja! Maar dat wil ik ook... Ga dan eens naar de website wormenboerderij.nl. En als je ze dan echt wil verrassen gebruik de Maasduinen Courant als bedekking of als toevoeging aan de kweekgrond. Natuurlijk pas als je de krant hebt uitgelezen. Zo heeft dit leuke krantje een dubbele betekenis. En wordt hij tijdens zijn tweede leven op een hele bijzondere wijze mee getransformeerd naar een waardige compost.

Met Veel Liefs
De Vrolijke Stadsvogeladviseur
Melanie van den IJssel