Er werd hard gewerkt met het opknappen van deze herinneringsplek
Er werd hard gewerkt met het opknappen van deze herinneringsplek Foto: Ger Peters

Plek nabij voormalig ‘Ambonezenkamp’ opgeknapt

Algemeen Kunst & cultuur Maatschappelijke discussie

Well | .De oudere Wellenaren kunnen zich nog wel herinneren dat in de jaren van 1952 tot en met 1969 in het voormalige N.A.D. (Nederlandse Arbeidsdienst) werkkamp ‘de Oude Molen’ Molukse families waren ondergebracht. Eind 1952 woonden er 30 gezinnen, in totaal 101 inwoners, op het Ambonezenkamp. De Molukkers werden in Well Ambonezen genoemd, alhoewel ze niet allemaal uit Ambon afkomstig waren. De meeste Molukkers kwamen van de Zuid-Molukse eilanden, met het eiland Ambon als bekendste. Er waren later nog plannen om het kamp uit te breiden naar 100 gezinnen maar dat is niet gebeurd. Het hele verhaal van de periode dat de Ambonezen in Well woonden staat op de website van archief Well: Gebouwen-/kamp-oude-molen.

Vorig jaar in mei werd er door deze voormalige Wellse Ambonezen samen het reünie comité, naast het in 2013 paneel in de vorm van een bank het monument “Vriendschap” van kunstenaar Norbert Simons geplaatst. Als herinnering aan de goede band tussen de Ambonezen en de Wellenaren. Archief Well heeft toen toegezegd het initiatief te willen nemen om deze plek een passend aanzien te geven. Er werd toen een plan ontworpen en advies en een offerte opgevraagd bij Janet van de Firma Roodbeen. Het Limburgs Landschap werd benaderd met het verzoek bij te dragen aan de totstandkoming van dit project. Limburgs Landschap reageerde positief en wilde bijdragen in werk. Ze heeft de firma Roodbeen opdracht gegeven de plek te bewerken en plantrijp te maken. Er is ook nog een verzoek onderweg naar de gemeente Bergen voor een bijdrage in de kosten.

Deze week heeft de Groengroep Well de aanplant verzorgd van de Haagbeuk. Zij zijn ook bereid om mee te werken in het verdere onderhoud. Het perk binnen de haag wordt nog ingezaaid met een bosrandmengsel en later dit jaar worden er nog bloembollen gepoot.

Een van de speerpunten van Archief Well is het behoud, opknappen, restaureren en conserveren van ons cultureel erfgoed in de publieke ruimte. Ondanks het relatief korte verblijf van de Molukkers in Well is deze periode ook onderdeel van de Wellse historie. Temeer ook omdat de Wellse Molukkers een hechte band onderhielden met de plaatselijke bevolking. Een van hen gaf vorig jaar bij de onthulling van het monument te kennen: “Ik ben hier geboren en voel me nog steeds een Wellenaar”.