'De Boerin Zonder Boerderij' vind je ook op Facebook en Instagram
'De Boerin Zonder Boerderij' vind je ook op Facebook en Instagram Foto: Melanie van den IJssel

Maasduinen koeien

Als boerin zonder boerderij had ik me echt verheugd op afgelopen zaterdag. Ja, ik had alles voorbereid om mijn moestuintje eens goed te gaan bemesten. Want een goede bodem is het allerbelangrijkste als je groentes wil gaan zaaien en uiteindelijk ook een goede opbrengst wilt gaan oogsten. Bij een arme grond zullen de plantjes niet groeien. En zullen er ook geen goede vruchten ontstaan. Hoe ga je dit dan aanpakken?


Want de ene groente houdt van net wat meer stikstof, terwijl de andere soort net wat meer kalk nodig heeft. En wortelen houden zelfs geeneens van te veel mest, dus het is een beetje afwegen. Maar een stukje grond waar totaal geen voeding meer in zit heeft gewoon een oppepper nodig om uiteindelijk de groentes die erop worden geteeld, te kunnen voorzien van de juiste voeding.

Echte koeienstront haal je niet gewoon even in de winkel

Dus dan denken veel mensen meteen aan kunstmest want deze meststof is perfect gemaakt en heeft alle bestanddelen die de grond


nodig heeft. Hoe gemakkelijk kan het zijn. Maar nee. Weet je? Ik ben op sommige punten nog een beetje ouderwets en als ik een moestuin wil beginnen dan wil ik het ook goed doen. Met geen toevoegingen zoals kunstmest en eveneens geen beschermingsmiddelen. Ik ga voor echte mest, voor echte stront. Maar echte stront kun je niet in een vijf kilo zak halen in de winkel. Daarvoor moet je naar de boer. En laat ik nu het geluk hebben dat ik een fijne koeienboer ken. Boer Peter was zo behulpzaam dat ik een aanhanger koeienpoep mocht komen halen voor mijn moestuintje. En hier had ik mij dus zo op verheugd. En weet je waar ik dan dubbel zo vrolijk van 


word? Ik kan mijn moestuin bemesten met echte koeienpoep uit de Maasduinen. Regionaal bezig zijn, elkaar een handje helpen dat is toch geweldig! 

In mijn eentje een hele berg mest verwerkt

Boer Peter vulde mijn aanhanger en daar lag het. Deze berg mest moest volledig ondergespit worden in mijn tuintje. Eerst naar huis gereden, de aanhanger geleegd achter op de stoep. Toen werd pas echt duidelijk om hoeveel koeienpoep het ging. En vanaf hier begonnen de echte graafwerkzaamheden. Met blote handen en schop. Geen graafmachines, nee, alles ouderwets en in dit geval met 


de nodige vrouwenkracht. In mijn eentje heb ik deze enorme berg koeienpoep verwerkt. Met eerst een diepe gleuf zand wegscheppen, daarna de poep erin en dan het zand er weer op.


En dan hoor ik je denken, Oh, wat zal dat stinken? Om je tuin goed te bemesten gebruik je al wat oudere poep in combinatie met stro. En hoe gek het ook klinkt, hoe ouder de poep hoe minder dat je het ruikt. In mijn varkensboerinnen tijdperk kon je me op een kilometer afstand al ruiken. Koeienpoep is totaal anders. Dus nee, natuurlijk ruik je het een beetje, maar een konijnenhok wat nodig een frisse ondergrond kan gebruiken ruikt veel erger. 


Daarbij vind ik het ook niet meer stinken. Het hoort er gewoon bij. Als boerin Zonder Boerderij neem je het voor lief.

Na al dat zware werk voel je wel de voldoening van gedane arbeid

Het waren zeven uurtjes flink 'doorspaaien' zoals we dat hier zeggen, maar dan heb je ook wat. Koeienmest heeft dan wel niet de perfecte mix aan voedingsstoffen zoals kunstmest dat wel heeft, maar voor mij is dit ‘de’ manier zoals het hoort. Eventueel zou je naderhand, mocht de grond een bepaalde voedingstof kunnen gebruiken, het altijd later zelf nog kunnen toevoegen. 

Het is nu echt van start gegaan. Het 'Moestuin'-seizoen verklaar ik hierbij voor geopend. De grond is voorzien van een aardige laag gezonde voeding. De grond mag nog even relaxen tot midden, eind maart en dan zullen de eerste zaadjes worden gezaaid en de piepers worden gepoot. Vanaf die tijd zullen we ook weer meer koeien zien grazen in de wei. Sommige boeren laten de koeien het gehele jaar buiten grazen, andere boeren halen hun dames voor de windermaanden op stal. 

Koeien zijn mooie imposante dieren die in ons landschap thuishoren

Maar hoe mooi ziet het uit, als je deze prachtige dieren in de wei ziet staan? Grazend en genietend van het Nederlandse weer. Ze zijn groot, nieuwsgierig en op hun hoede, deze dames. En vanaf afgelopen zaterdagmiddag voel ik een dubbele connectie. Want dankzij de dames van Boer Peter zal mijn moestuintje zeker zijn vruchten gaan afwerpen. Hoe mooi kan een samenwerking tot stand komen.


Dus nogmaals een dankjewel aan boer Peter. En voor iedereen die net als ik zo geniet van zijn of haar moestuin. Heel veel plezier! Van het zaaien, het zien opkomen van de eerste ieniemienie kleine groentesteeltjes. De eerste aardbeien en het oogsten. 


Het is maart, mens en dier zijn ontwaakt. Zelfs onze eigen Maasduinen koeien!



Met Veel Liefs,

De vrolijke Stadsvogeladviseur

Melanie van den IJssel